Moll de càrrega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un moll de càrrega és un espai on es carreguen i es descarreguen camions o trens.

Molls per a camions[modifica]

Modern moll de càrrega amb porta elevada, anivellador, segells, tendal i sistemes de retenció de camions

Un moll de càrrega és un espai en un edifici o instal·lació on es carreguen i es descarreguen camions. Es troben normalment en edificis comercials i industrials, i magatzems particularment.

Els molls poden ser exteriors, rasants amb l'l'edifici o introduïts completament en el mateix. Són part del servei o de la infraestructura d'una instal·lació proporcionant típicament accés directa a les zones d'espera, magatzems i elevadors de càrrega.[1]

Per facilitar la manipulació de materials, els molls de càrrega es poden equipar dels següents elements:

  • Els límits . Protegeixen el moll contra dany del camió i també poden ser utilitzats com a guia pel conductor de camió quan fa marxa enrere.
  • Nivell de moll . Una plataforma d'altura regulable usada com a pont entre el moll i el camió. Es pot gestionar via sistemes mecànics (molls), hidràulics o pneumàtics.
  • Plataforma elevadora . Té la mateixa funció que un anivellador però actua de forma similar a una plataforma per permetre majors ajustaments d'alçada.
  • Segells del moll . Blocs d'escuma compressibles contra els quals es recolza el camió quan està aparcat. Els

segells s'utilitzen en els molls a l'exterior en climes freds i proporciona protecció contra la climatologia.

  • Sistema de restricció del camió o del vehicle. Un ganxo forta de metall muntat a la base del moll que enganxa el marc o al límit d'un remolc i evita que s'allunyi rodant durant les operacions de càrrega. Pot manejar via sistemes manuals, hidràulics o elèctrics. Aquest sistema pot substituir o treballar conjuntament amb les falques de la roda.
  • Llum del moll . Una llum articulada mòbil muntada dins el que es fa servir per a proporcionar il·luminació dins el camió durant les operacions de càrrega.

Els magatzems que manegen càrrega paletitzada utilitzen un anivellador de moll de manera que els articles es poden carregar i descarregar fàcilment usant equipament mecànic (per exemple una carretó elevador). L'alçada més comuna del moll és d'1,20 fins a 1,30 metres, encara que també hi ha alçàries de fins a 1,40 metres.[1] Quan un camió dona suport al moll, els extrems del moll i els límits del remolc entren en contacte i creen un buit. També, el terra del magatzem i la coberta del remolc poden no estar alineats horitzontalment. Un anivellador de moll omple el buit entre un camió i un magatzem per acomodar un carretó elevador.

On no és pràctica habitual instal·lar molls concrets permanents o per a les situacions temporals, és comú utilitzar una versió de moll sovint anomenat rampa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Moll de càrrega
  1. 1,0 1,1 Sophia Greenbaum. Whole Building Design Guide: Loading Dock. National Institute of Building Sciences [Consulta: 26 febrer 2008].