Molleró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nom comúMolleró
Nom comú sense valor taxonòmic

Els mollerons[1][2][3]són bolets de barret amb esponja, de cama llarga i prima, sempre coberta amb aspres que li donen un aspecte rugós o puntejat.

Detall de la superfície aspre de la cama d'un molleró

El barret disposa d'una pell o cutícula no separable com en els mollerics, sovint excedent al marge. L'esponja és lliure (no adherida a la cama) i de porus fins. La carn és blanca o groguenca, però pot ser de color blau verdós al peu. En tallar-la, pot canviar de color, a rosa, vermellós, gris violaci, fosc o negre.

De manera característica la carn del barret amb l'edat esdevé blana, molla, d'on prové el nom popular. Són bolets comestibles i se'n poden consumir els barrets joves.

Espècies de mollerons més corrents[modifica]

Es diferencien tres grans grups de mollerons que podem separar per les característiques de la seva carn:[2][3][4]


Mollerons alzinencs i esteperols[modifica]

Són mollerons de carn groga, cremosa o blanc groguenca, mai blanca. Un cop tallada esdevé rosàcia, rogenca o grisenca i pot ennegrir en la seva totalitat.

Mollerons alberencs o abrons[modifica]

Són mollerons que sovintegen en alberedes, vora àlbers (Populus alba), pollancres (P. nigra) o trèmols (P. tremula). Poden créixer vora altres planifolis (avellaner, faig, roures, til·ler, bedoll i salzes) i també coníferes (pins, pícees).

Els reconeixerem per la carn sempre blanca que, en tallar-la, canvia en poc temps (en segons o minuts depenent de les espècies) a rosa o lila i, sovint, a gris, negrós o negre.

Mollerons becencs[modifica]

El molleró becenc o, simplement, becenc és un molleró de carn blanca que un cop tallada pot esdevenir rosa o vermellosa, però que mai enfosqueix. Els trobem creixent vora beços o bedolls (Betula pendula o Betula pubescens), amb els quals estableixen simbiosi micorrízica.

Referències[modifica]

  1. Cuello Subirana, Josep. Els noms dels bolets. Bellaterra: Lynx, 2007, p. 493. ISBN 978-84-96553-39-2. 
  2. 2,0 2,1 Gràcia i Barba, Enric. La Clau dels Bolets. Volum 1. El Papiol: efadòs, 2021, p. 112. ISBN 978-84-19239-32-7. 
  3. 3,0 3,1 Vidal, Josep Maria; Ballesteros, Enric. Bolets dels Països Catalans i els seus noms populars. Figueres: Brau Edicions, 2013. ISBN 9788496905986. 
  4. Micopèdia