Motmot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Momotidae)
Infotaula d'ésser viuMotmot
Momotidae Modifica el valor a Wikidata

Momotus momota Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreCoraciiformes
FamíliaMomotidae Modifica el valor a Wikidata
G. R. Gray, 1840
Gèneres
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Els motmots són un grup d'ocells neotropicals que formen la família dels momòtids (Momotidae) a l'ordre dels coraciformes (Coraciiformes), que també inclou el blauet, l'abellerol i el gaig blau.

Morfologia[modifica]

  • Aus de mitjana grandària. L'única espècie de cua curta, Hylomanes momotula, fa 16 cm de llargària, però la resta fan 30 -45 cm incloent la cua.
  • Tenen un plomatge acolorit d'un verd viu per damunt i un bec relativament poderós, una mica corbat cap a baix.
  • Algunes espècies tenen unes distintives plomes a la cua consistents en un raquis nu que deixa de ser-ho a l'extrem, adoptant una curiosa forma de raqueta.
  • Escàs dimorfisme sexual.

Hàbitat i distribució[modifica]

Viuen a les selves i boscos de l'àrea neotropical, tenint la major diversitat en Mesoamèrica.

Alimentació[modifica]

Mengen petites preses com insectes i sargantanes, a més de fruits. A Costa Rica, s'han observat motmots alimentant-se de granotes verinoses.

Reproducció[modifica]

Com la major part dels coraciformes, els motmots fan els nius en túnels excavats en parets, on ponen al voltant de quatre ous blancs. Algunes espècies formen grans colònies de cria de fins a 40 individus. El temps d'incubació és de 20 dies, i els joves deixen el niu després de 30 dies. Tots dos pares tenen cura dels joves.

Hàbits[modifica]

Aquestes aus, de vegades, en presència de possibles predadors, mouen la cua cap als costats en una acció que crida l'atenció sobre una au que d'una altra manera passaria desapercebuda.

Taxonomia[modifica]

Hi ha habut controvèrsia sobre el nombre d'espècies del gènere Momotus. El Congrés Ornitològic Internacional (versió 2.10, 2011) llista 6 gèneres amb 14 espècies:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Motmot