Monestir de les Mares Mínimes

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Monestir de les Mares Mínimes
Imatge
Dades
TipusMonestir Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaHorta-Guinardó (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 25′ 46″ N, 2° 08′ 56″ E / 41.42931289°N,2.14889108°E / 41.42931289; 2.14889108
Bé integrant del patrimoni cultural català

El Monestir de les Mares Mínimes, o Monestir de Jesús Maria,[1] és un monestir al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona.[2] És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Mares Mínimes[modifica]

Les Mares Mínimes són la branca femenina d'un ordre de monjos fundat per Sant Francesc de Paula. Van arribar a Catalunya al segle xvii procedents d'Antequera (Màlaga). Aquest monestir es va instal·lar a la mansió propietat del matrimoni Hilari Pascual i Joaquima Martí-Codolar, situada al camí Fondo de Sant Genís, a Horta. La torre va ser adquirida per les monges el 1908.[2]

Descripció[modifica]

Conjunt d'edificacions annexes a la finca de la Granja Vella, format per diferents construccions asimètriques, dominant les línies modernes.

Sobresurt un gran casal en forma de mas tradicional i d'altres construccions de tendències conventuals. Les diverses teulades dominants són a dues vessants i les obertures són finestrals i portals. Una petita capella modernitzada acompleix la dedicació del conjunt, que ha sofert moltes modificacions des dels seus orígens.

La finca és envoltada de jardins, on no manquen plantacions i arbredes.[3]

Història[modifica]

Sembla que en principi formà part del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, que disposava de moltes propietats en aquests verals, anomenades la Granja Vella i la Granja Nova.

L'any 1722 s'inicià la construcció del "Camí de les Oliveres" per unir les dues propietats. L'any 1862 les granges foren segregades per Isidre Inglada i comprades per Josep Callès i Codolar.

Durant un temps aquests terrenys foren dedicats a finalitats agrícoles, i més tard hi fou construïda l'actual finca, que finalment fou ocupada per una comunitat religiosa. Avui el convent és regentat per monges Clarisses Caputxines.[3]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Monestir de les Mares Mínimes

Referències[modifica]

  1. «Monestir de Jesús Maria de Barcelona». Monestirs.cat.
  2. 2,0 2,1 «Rutes històriques pel Districte d'Horta-Guinardó». Rutes històriques pel Districte d'Horta-Guinardó. [Consulta: 27 març 2013].
  3. 3,0 3,1 «Finca Conventual annexa a la Granja Vella de Martí Codolar». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural.