Montserrat Ribalta i Escoda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMontserrat Ribalta i Escoda
Biografia
Naixement1909 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1983 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Dades personals
FormacióEscola de Bibliotecàries
Universitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbibliotecària Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeManuel Miserachs i Rigalt (1933–) Modifica el valor a Wikidata
FillsXavier Miserachs i Ribalta, Toni Miserachs Modifica el valor a Wikidata

Montserrat Ribalta i Escoda (Barcelona, 1909- 1983) fou una bibliotecària, mestra i escriptora catalana.[1]

Ingressà a l'Escola de Bibliotecàries de la Generalitat de Catalunya esdevenint bibliotecària el 1930 amb Premi Extraordinari. El mateix any obtingué el títol de mestra a l'Escola Normal de Barcelona. Estudià infermeria entre 1935 i 1936 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Inicià la seva activitat professional com a mestra a l'Acadèmia Miralles de Sabadell, alhora que exercia com a delegada de la Comissió de Cultura del Club Femení d'Esports.[2]

En contraure matrimoni amb el doctor Manuel Miserachs (1933) abandonà l'activitat professional. Fruit de la seva relació d'amistat amb Rosa Leveroni, col·laborà en diverses iniciatives del món cultural de postguerra i mantingué una certa activitat literària, en bona part inèdita, basada en la redacció de contes (amb col·laboracions a "Cavall Fort") i articles d'actualitat.[1] El seu fill, Xavier Miserachs i Ribalta, fou un conegut fotògraf. La seva filla, Toni Miserachs, és una coneguda dissenyadora gràfica.

El seu fons personal es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons aplega, fonamentalment, certificats i documents identificatius; documentació acadèmica dels estudis de mestra, bibliotecària i infermera; dietari personal, notes per a diverses novel·les i articles publicats a la revista "Cavall Fort".[1] El fons inclou, així mateix, diversos testimonis de la seva relació amb la poetessa Rosa Leveroni.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «FONS ANC1-901 / Manuel Miserachs i Rigalt - Montserrat Ribalta i Escoda. Història del(s) productor(s) (Àrea de context)». Arxiu General de catalunya. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 7 febrer 2024].
  2. Real Mercadal, Neus. El Club Femení i d'Esports de Barcelona, plataforma d'acció cultural. 1. ed. Barcelona: Publ. de l'Abadia de Montserrat, 1998. ISBN 978-84-7826-952-5. 
  3. «Montserrat Ribalta i Escoda». Arxiu Nacional de Catalunya. [Consulta: Juny 2013].