Mostassa borda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMostassa borda
Sinapis arvensis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitsíliqua Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBrassicales
FamíliaBrassicaceae
TribuBrassiceae
GènereSinapis
EspècieSinapis arvensis Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

La mostassa borda, mostalla borda, ravenissa groga o mostassa de camp (Sinapis arvensis) és una planta amb flor de la família Brassicaceae.

Particularitats[modifica]

És una planta anual que creix fins a una alçada de 100 cm. Les fulles i la tija són aspres[1] (híspides).[2] Les fulles inferiors són amples amb divisions molt profundes fins al nervi central[1] (pinnatipartides).[2] Les flors tenen quatre pètals grocs i quatre sèpals més petits; els sèpals es disposen molt oberts, perpendicularment al peduncle.[2] El fruit és una síliqua.[1] Les llavors són llises i fan d'1 a 1.5 mm de diàmetre.

Originària d'Europa, actualment s'ha estès a l'Amèrica del Nord on se la considera una espècie invasora.

A Catalunya se la troba al voltant del Pirineu i a les comarques del Sistema Mediterrani; al País Valencià apareix al nord i a la zona muntanyosa del sud;a les Balears és general.[2] En aquests territoris se la troba del nivell del mar fins als 1.600 m d'altitud, en sembrats i runams, però és poc freqüent.[2]

Usos[modifica]

Les fulles es menjaven a l'antiga Grècia i bullides són un dels ingredients de l'amanida grega horta. Són l'aliment preferit de les erugues d'algunes papallones, com la blanqueta de la ravenissa (Pieris rapae).

Tot i això, la planta conté glucosinolats, com la sinalbina i en grans quantitats les fulles poden ser perjudicials per al ramat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Sinapis arvensis». Herbari virtual del Mediterrani Occidental. Universitat de les Illes Balears.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 de Bolòs, Oriol [et al.].. Flora manual dels Països Catalans. 2a edició. Barcelona: Pòrtic, 1993. ISBN 84-7306-400-3. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mostassa borda