Mostra (militar)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Almogavers catalans fent mostra a Mallorca

Rep el nom de mostra,[1] mostra general o fer mostra l'ostentació o parada que es feia dels soldats i de les seves armes i la revista que se'ls passava.[2][3] També s'emprava el terme, a l'entorn nàutic, per dir que feien mostra les galeres.[4]

Així es deia mostra general a la revista que passava el rei o la persona per ell encarregada a ducs, comtes, gentilhomes, caballers, escuders i vassalls, que gaudien de terres, per saber si tenien els cavalls o armes necessàries i si estaven disposats per entrar en campanya en l'instant que se'ls convoqués. Hi havia un costum d'efectuar una mostra a primers de març.

Exemples històrics[modifica]

« ..Diumenge a VI de maig per la ciutat de València feren mostra CC homens ben en punt.. »
Melcior Miralles[3]

Passar revista[modifica]

Avui dia s'anomena passar revista[5] a un acte protocol·lari derivat de les revistes que es passaven a les tropes i que tenien per objecte conèixer el seu estat o disposició i premiar les millor disciplinades i instruïdes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. mostra a Optimot
  2. Barcelona (Spain); Esteve Gilabert Bruniquer. Rúbriques de Bruniquer: Ceremonial dels magnífichs consellers y regiment de la Ciutat de Barcelona. Impr. d'Henrich, 1913 [Consulta: 9 febrer 2013]. 
  3. 3,0 3,1 Mateu Rodrigo Lizondo. Melcior Miralles: Crònica i dietari del capellà d'Alfons el Magnànim. Universitat de València, 28 novembre 2011, p. 320–. ISBN 978-84-370-8296-7 [Consulta: 9 febrer 2013]. 
  4. Catalonia (Spain). Departament de la Presidència; Josep Maria Sans i Travé. Dietaris de la Generalitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya, 1994. ISBN 978-84-393-3151-3 [Consulta: 9 febrer 2013]. 
  5. passar revista a Optimot

Enllaços externs[modifica]