Motezuma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalMotezuma

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorAntonio Vivaldi Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaLuigi Giusti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Llenguaitalià Modifica el valor a Wikidata
Data de publicaciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
CatalogacióRV RV 723
R R. op. 232 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióMèxic Modifica el valor a Wikidata
PersonatgesMotezuma (en) Tradueix, Asprano (en) Tradueix, Fernando (en) Tradueix, Teutile (en) Tradueix, Mitrena (en) Tradueix i Ramiro (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena14 novembre 1733 Modifica el valor a Wikidata
EscenariTeatro Sant'Angelo, Venècia, Ciutat metropolitana de Venècia

Motezuma és una òpera italiana d'Antonio Vivaldi amb llibret de Girolamo Giusti, inspirat en la Historia de la Conquista de Méjico d'Antonio de Selio i descriu de forma molt lliure i fantasiosa la relació entre l'emperador asteca Moctezuma i Hernán Cortés. Fou estrenada el 14 de novembre de 1733 al Teatro Sant'Angelo de Venècia.

Redescobriment i polèmica[modifica]

Després de les seves primeres representacions, com tantes altres òperes vivaldianes, va caure en l'oblit i se'n va perdre la partitura. Fins a l'any 2002 només se'n coneixia el llibret i una sola ària. Aquell any, però, es va descobrir la partitura original de l'òpera, gairebé completa, als arxius de la Sing-Akademie zu Berlin, que després de la Segona Guerra Mundial havien estat transferits a Kíev. En aquesta ciutat el musicòleg Steffen Voss descobrí la partitura del Motezuma i posteriorment el govern d'Ucraïna restituí tots els arxius a la Sing-Akademie zu Berlin.

A partir d'aquest moment, una vegada es van començar a fer plans per a la representació i la gravació de l'òpera, sorgí un considerable enfrontament respecte als drets de reproducció: la Sing-Akademie afirmava que tenia els drets exclusius, incloent-hi els drets de representació de l'obra, de manera que qualsevol teatre que volgués representar l'òpera l'hi hauria de pagar drets. Malgrat que semblaria que els drets d'una obra creada el 1733 no haurien de tenir copyright, el cas judicial no estava clar i no se solucionà fins al 17 de maig de 2006, quan el tribunal d'instància de Düsseldorf declarà que l'obra de Vivaldi estava lliure de drets (així i tot, la Sing-Akademie encara pensa recórrer al tribunal suprem federal alemany).

Discografia[modifica]

Any Director Orquestra Cantants Editorial Notes
2006 Alan Curtis Il Complesso Barocco Vito Priante
Marijana Mijanovic
Maite Beaumont
Archiv - Deutsche Grammophon