Motilal Nehru

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMotilal Nehru

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hi) मोतीलाल नेहरू Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 maig 1861 Modifica el valor a Wikidata
Agra Modifica el valor a Wikidata
Mort6 febrer 1931 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Lucknow Modifica el valor a Wikidata
  President del Congrés Nacional Indi
1919 – 1920
  President del Congrés Nacional Indi
1928 – 1929
Dades personals
NacionalitatÍndia
ReligióHindú
FormacióUniversity of Cambridge
Activitat
Lloc de treball Prayagraj Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, barrister Modifica el valor a Wikidata
PartitIndian National Congress
Família
CònjugeSwaroop Rani
FillsVijaya Lakshmi Pandit, Krishna Hutheesing, Jawaharlal Nehru Modifica el valor a Wikidata
ParesGangadhar Nehru (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Indrani (Jeorani) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansNandlal Nehru (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Pandit Motilal Nehru (6 de maig de 1861 – 6 de febrer de 1931) va ser un advocat i polític indi, president del Congrés Nacional Indi i pare de Jawaharlal Nehru.[1]

Vida familiar[modifica]

D'esquerra a dreta, dempeus: Jawaharlal Nehru, Vijaya Lakshmi Pandit, Krishna Hutheesingh, Indira Gandhi i Ranjit Pandit; asseguts: Swarup Rani, Motilal Nehru i Kamala Nehru.

Motilal Nehru va néixer el 6 de maig de 1861 a Agra tres mesos després de la mort del seu pare Gangadhar, oficial de policia a Delhi, qui hi va migrar en esclatar la rebel·lió índia de 1857. Va criar-se amb la seva mare Jeorani a la població de Khetri, al Rajasthan, on el seu germà Nandial va esdevenir diwan. El 1870 Nandial deixa Khetri per exercir d'advocat a Agra, i més tard a Allahabad. Motilal també va establir-se a Allahabad per estudiar Dret al Muir Central College, després d'haver cursat estudis a Kanpur amb excel·lents qualificacions. En abril de 1887 va morir Nandial, deixant els seus 5 fills i 2 filles a càrrec de Motilal.

En 1889 va néixer el seu primer fill, Jawaharlal Nehru, fruit del matrimoni amb Swarup Rani. El 1900 va néixer la seva primera filla, Sarup (posteriorment Vijayalakshmi Pandit), i el 1907 la segona, Krishna (posteriorment Krishna Hutheesing).

En 1899 i 1900 va viatjar a Europa, cosa que va accentuar l'occidentalització en la seva forma de viure. En juny de 1905 Motilal tornà a Europa però aquesta vegada acompanyat de la seva família i per inscriure a Jawaharlal en la Harrow School.

Vida política[modifica]

Les incursions polítiques de Motilal van ser inicialment esporàdiques, breus i passives. En gestar-se la partició de Bengala Motilal va decidir prendre-hi part activa presidint la Conferència Provincial de polítics moderats (en contraposició als extremistes) a Allahabad. El 1911 va ser escollit membre de l'All India Congress Committee, l'assemblea que prenia decisions al Congrés Nacional Indi.

A partir de 1912 la seva vida política va incrementar-se i radicalitzar-se. Amb el descontentament que va generar entre molts sectors de la societat índia la Primera Guerra Mundial, i amb l'empresonament d'Annie Besant el 1917, va decidir formar part del Home Rule Movement, una organització per promoure l'autogovern de l'Índia. El 1919 va crear el periòdic Independent com a reacció davant del moderat Leader. Davant de les polítiques oficials i legals com l'acta Rowlatt, que va acabar fatídicament amb la massacre d'Amritsar, i davant del moviment de satyagraha ideat per Mahatma Gandhi per oposar-s'hi, Motilal i el seu fill Jawaharlal van veure's en una cruïlla. No van trigar a decantar-se per recolzar Gandhi i el moviment independentista.

A finals de 1921 Motilal i Jawaharlal van ser empresonats. El 1923, amb Gandhi empresonat i amb el moviment de no cooperació en decadència, van decidir fundar el partit Swarajya junt amb C. R. Das.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Motilal Nehru
  1. «Pandit Motilal Nehru (Indian National Congress)» (en anglès). Arxivat de l'original el 23 de juliol 2012. [Consulta: 9 octubre 2012].