Moulin Rouge!

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Moulin Rouge! (pel·lícula de 2001))
Infotaula de pel·lículaMoulin Rouge!

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióBaz Luhrmann Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióFred Baron, Baz Luhrmann i Martin Brown Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióCatherine Martin Modifica el valor a Wikidata
GuióBaz Luhrmann i Craig Pearce Modifica el valor a Wikidata
MúsicaCraig Armstrong, Jack Nitzsche i Marius de Vries Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDonald McAlpine Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJill Bilcock Modifica el valor a Wikidata
VestuariCatherine Martin Modifica el valor a Wikidata
ProductoraAngel Studios i Bazmark Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorInterCom Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenAustràlia, Estats Units d'Amèrica i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena9 maig 2001 Modifica el valor a Wikidata
Durada123 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeMadrid i Sydney Modifica el valor a Wikidata
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Pressupost50.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació179.213.434 $
27.734.406 AU$ (Austràlia) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia romàntica, cinema musical, drama i melodrama Modifica el valor a Wikidata
Temaprostitució, indústria de l'espectacle, amor romàntic, Moulin Rouge, parelles desgraciades, bohèmia i vida nocturna Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís i Moulin Rouge Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació1900 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webclubmoulinrouge.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0203009 Filmaffinity: 255392 Allocine: 26863 Rottentomatoes: m/moulin_rouge_2001 Letterboxd: moulin-rouge-2001 Mojo: moulinrouge Allmovie: v242630 TCM: 452492 Metacritic: movie/moulin-rouge! TV.com: movies/moulin-rouge AFI: 53921 TMDB.org: 824 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Trilogia de Teló Vermell Modifica el valor a Wikidata

Moulin Rouge![1] (també escrit Moulin Rouge)[2] és una pel·lícula musical del 2001 dirigida per Baz Luhrmann i el títol amb què el director conclou la seva Red Curtain Trilogy. Moulin Rouge! va suposar una nova visió del gènere musical en el cinema i va ser protagonitzada per Nicole Kidman i Ewan McGregor. Ha estat doblada al català.[1]

Està basada en gran part en l'òpera de Giuseppe Verdi La traviata, així com en la novel·la La dama de les camèlies de l'escriptor francès Alexandre Dumas (fill). La cinta va participar en la selecció oficial del Festival de Cannes de 2001.[3]

Argument[modifica]

La pel·lícula està ambientada al mític cabaret parisenc que bateja el film, durant la seva època daurada a finals del segle XIX; tot això envoltat d'un ambient surrealista on de la realitat a la màgia només hi ha un glop de licor i on la Modernitat buscava enderrocar el pensament convencional en totes les àrees (particularment en les arts). El film té com tema principal l'amor. Tracta d'un jove escriptor bohemi que s'enamora d'una bella cortesana del Moulin Rouge. Una nit, gràcies a l'atzar i a una sèrie de mal entesos, el destí els creua. Ell l'enamora amb la seva poesia, ella el fetilla amb la llum que irradien els seus ulls. Volen. Però tot s'acaba abruptament, quan la dolça Satine (Nicole Kidman) adverteix la confusió: no era ell el milionari duc al que estava predisposada a convèncer per a finançar una obra de teatre sinó que és un bohemi escriptor. El jove escriptor li oferix a ella amor veritable, mentre que el ric noble li oferix complir els seus somnis de convertir-se en una actriu legítima.

Estètica[modifica]

Podem veure amb la vestimenta dels personatges i les decoracions tota una estètica que va enfocada cap a l'excés, típic del món de l'espectacle en el qual ens envoltem. Els diferents personatges del cabaret són un recull de les personalitats més pintoresques, extravagants i grotesques que es podien trobar a un local com el Moulin Rouge!. Aquests personatges estan caracteritzats amb colors vius i llampants, representant així l'exageració constant que es formula al món de la faràndula. Baz Luhrmann destaca en diverses escenes aquesta utilització massiva del color, combinant-ho amb un muntatge frenètic per crear en l'espectador la sensació d'estar vivint el mateix ambient que vivien els personatges de l'època. Entre tots aquests colors, el vermell és el que cobra més importància, ja que no només es fa present en aquestes escenes d'excés, sinó que també apareix en molts altres moments, convertint-se en un símbol de la passió que viuen els protagonistes; de fet, la protagonista femenina, la Satine, a l'escena de la cançó “Elephant Love Medley” es converteix en una encarnació del color vermell, deixant la seva clara posició de cortesana però, alhora, deixant-se emportar per l'amor idealitzat que li descriu el Christian, provocant una col·lisió entre l'amor vertader i passional i l'amor ficcionat a través de mecanismes socials.

A Moulin Rouge! podem observar també una clara influència de Bollywood, apreciable en diferents nivells. Luhrmann fa un homenatge al cinema indi incloent la cançó “Chamma Chamma”, que formava part del film China Gate. A més, també adopta el disseny visual d'aquest tipus de cinema, mostrant un  vestuari i uns colors saturats que ens recorden als de la cultura índia. No obstant, el Bollywood no pretén que la música i la dansa s'integrin a l'argument, sinó que reflecteixen actitud índia envers la sensualitat i la moralitat. A Moulin Rouge! el cant i la dansa, s'integren i es converteixen en un dispositiu narratiu afegit. Tanmateix, les reminiscències del Bollywood són apreciables també a nivell narratiu, ja que la trama melodramàtica recorda als arguments indis i, a més, el show que preparen els bohemis està ambientat a l'Índia. A la posada en escena també trobem certs elements hindús presents, no només a l'escena final sinó també al llarg del film, com ara amb l'elefant arquitectònic on tenen lloc dues de les cançons més romàntiques del film.

Repartiment[modifica]

Estrena i recepció[modifica]

Primerament, la pel·lícula havia d'estrenar-se les festes de Nadal del 2000, però 20th Century Fox va allargar el termini cap a la primavera. El 10 de maig de 2001, "Moulin Rouge!" fou presentada al festival de Canes.[4] L'estrena als Estats Units va ser el 18 de maig de 2001 i varen seguir la resta del món amb estrenes a partir de l'1 de juny de 2001.

"Moulin Rouge!" va ser tot un èxit en taquilla aconseguint $185,095 en sols dos cinemes el cap de setmana d'estrena. Va seguir-se elevant la xifra el dia en memòria dels soldats estatunidencs morts en una batalla amb $254,098. Quan es va projectar en més de 2500 cinemes, va arribar als 14.2 milions de dòlars el cap de setmana d'estrena arreu del món. El film va aconseguir $57 milions als Estats Units. Durant l'octubre de 2001, pels Oscars, van fer una nova i breu estrena del llargmetratge amb l'objectiu que Kidman i McGregor fossin nominats a l'Oscar.

La pel·lícula va ser un altre cop un èxit. Va posicionar-se en el més alt de la taquilla d'Austràlia quan es va tornar a estrenar a finals de 2001, igualment amb altres audiències d'altres països. Va guanyar més de 20 milions de dòlars arreu del món, resultant una taquilla de 179.213.434 dòlars per tot el món.

El film va sortir en DVD el 18 de desembre de 2001 seguit per una projecció en VHS el 19 de març de 2002. Va sortir al mercat en Blu-Ray el 19 d'octubre de 2010.

Va rebre bones crítiques per part del públic i els crítics cinematogràfics. Basant-se en l'opinió de 200 crítics, la pel·lícula obté una acceptació del 78% i una nota de 7.1 sobre 10 a la web de cine Rotten Tomatoes[5] i una nota de 66 sobre 100, basada en 35 valoracions, a Metacritic.[6] A la web MarkReviewsMovies obté 4 estrelles de 5 i forma part dels millors films de 2001.

"Moulin Rouge!" es va doblar al català a finals del 2016, i TV3 la va emetre el 26 de desembre del mateix any, dia de Sant Esteve.[7]

Premis i nominacions[modifica]

Award Categoria Nominats Resultat Referència
Premis AACTA Millor pel·lícula Martin Brown, Fred Baron, Baz Luhrmann Nominats [8]
Millor direcció Baz Luhrmann Nominat
Millor actor principal Ewan McGregor Nominat
Millor actriu principal Nicole Kidman Nominada
Millor actor secundari Richard Roxburgh Nominat
Millor fotografia Donald McAlpine Guanyador
Millor edició Jill Bilcock Guanyadora
Millor so Andy Nelson, Roger Savage, Guntis Sics Guanyadors
Millor direcció artística Catherine Martin Guanyadora
Mllor disseny de vestuari Catherine Martin, Angus Strathie Guanyadors
Premis Oscar Millor pel·lícula Fred Baron, Martin Brown and Baz Luhrmann Nominats [9]
Millor actriu Nicole Kidman Nominada
Millor edició Jill Bilcock Nominada
Millor fotografia Donald McAlpine Nominat
Mllor disseny de vestuari Catherine Martin and Angus Strathie Guanyadors
Millor direcció d'art Art Direction: Catherine Martin; Set Decoration: Brigitte Broch Guanyadores
Millor maquillatge Maurizio Silvi and Aldo Signoretti Nominats
Millor so Andy Nelson, Anna Behlmer, Roger Savage and Guntis Sics Nominats
ACE Eddie Millor edició de pel·lícula– Comèdia o musical Jill Bilcock Guanyadora [4]
Premis BAFTA Millor pel·lícula Fred Baron, Martin Brown, Baz Luhrmann Nominats [10]
Millor direcció Baz Luhrmann Nominat
Millor guió original Baz Luhrmann, Craig Pearce Nominats
Millor actor secundari Jim Broadbent Guanyador
Millor fotografia Donald McAlpine Nominat
Millor so Andy Nelson, Anna Behlmer, Roger Savage, Guntis Sics Guanyadors
Millor música Craig Armstrong, Marius De Vries Guanyadors
Millor direcció artística Catherine Martin Nominada
Mllor disseny de vestuari Catherine Martin, Angus Strathie Nominats
Millor edició Jill Bilcock Nominada
Millors efectes especials Chris Godfrey, Andy Brown, Nathan McGuinness, Brian Cox Nominats
Millor maquillatge i perruqueria Maurizio Silvi, Aldo Signoretti Nominats
Premis Golden Globe Millor pel·lícula - Musical o comèdia Fred Baron, Martin Brown, Baz Luhrmann Guanyadors
Millor direcció Baz Luhrmann Nominat
Millor actor - Musical o comèdia Ewan McGregor Nominat
Millor actriu - Musical o comèdia Nicole Kidman Guanyadora
Miillor cançó original ("Come What May") David Baerwald, Kevin Gilbert Nominats
Millor banda sonora original Craig Armstrong Guanyador
Premis Grammy Millor banda sonora de recopilació per a suports visuals Craig Armstrong Nominat [11]
National Board of Review Award Millor pel·lícula Fred Baron, Martin Brown, Baz Luhrmann Guanyadors [12]
Producers Guild of America Award Millor pel·lícula Fred Baron, Martin Brown, Baz Luhrmann Guanyadors [13]
Premis Satellite Millor pel·lícula Fred Baron, Martin Brown, Baz Luhrmann Nominats [14][15]
Millor director Baz Luhrmann Guanyador
Millor guió original Baz Luhrmann, Craig Pearce Nominats
Millor actor Ewan McGregor Guanyador
Millor actriu Nicole Kidman Guanyadora
Millor banda sonora Craig Armstrong Guanyador
Millor cançó original ("Come What May") David Baerwald, Kevin Gilbert Nominats
Millor fotografia Donald McAlpine Nominat
Millor edició Jill Bilcock Nominada
Millors efectes Chris Godfrey, Andy Brown, Nathan McGuinness, Brian Cox Nominats
Millor direcció d'art i disseny de producció Catherine Martin Guanyadora
Mllor disseny de vestuari Catherine Martin, Angus Strathie Guanyadors
Millor so Andy Nelson, Anna Behlmer, Roger Savage, Guntis Sics Nominats

César[modifica]

Banda sonora[modifica]

Com a pel·lícula musical, les cançons tenen un paper important. El que fa de Moulin Rouge! un musical atípic és que les seves cançons no són originals sinó que es basen en popurris o versions de cançons que defineixen la cultura de finals del segle xx; d'aquesta manera trobem un dels anacronismes més destacats de la pel·lícula, ja que les cançons estan compostes per peces contemporànies que ajuden al públic a sentir-se identificat i partícip de la història. D'aquesta manera, els propòsits principals de la música són fer avançar la història i atraure la audiència. Aquesta és tractada d'un mode completament eclèctic i recorre a grans èxits clàssics del pop i del rock, transportant els cabarets de París als clubs nocturns actuals. Podríem definir, doncs, la banda sonora de Moulin Rouge! com un conjunt de temes reciclats i reinventats en diversos collages. Així, Luhrmann i el seu equip de compositors aconsegueixen crear una reinterpretació dels temes d'una forma més romàntica.[16]

L'àlbum de la banda sonora va sortir al mercat l'any 2001, i conté gran part dels temes cantats a la pel·lícula:[17]

# Títol Cantant Durada
1 "Nature Boy" David Bowie 3:25
2 "Lady Marmalade" Christina Aguilera, P!nk, Lil' Kim and Mýa 4:25
3 "Because We Can" Fatboy Slim 3:27
4 "Sparkling Diamonds" Nicole Kidman, Jim Broadbent, Caroline O'Connor, Natalie Mendoza and Lara Mulcahy 2:52
5 "Rhythm of the Night" Valeria 3:49
6 "Your Song" Ewan McGregor and Alessandro Safina 3:40
7 "Children of the Revolution" Bono, Gavin Friday and Maurice Seezer 2:59
8 "One Day I'll Fly Away" Nicole Kidman 3:18
9 "Diamond Dogs" Beck 4:34
10 "Elephant Love Medley" Nicole Kidman, Ewan McGregor and Jamie Allen 4:13
11 "Come What May" Nicole Kidman and Ewan McGregor 4:48
12 "El Tango de Roxanne" Ewan McGregor, José Feliciano and Jacek Koman 4:42
13 "Complainte de la Butte" Rufus Wainwright 3:07
14 "Hindi Sad Diamonds" Nicole Kidman, John Leguizamo and Alka Yagnik 3:28
15 "Nature Boy" David Bowie and Massive Attack 4:23
16 "Lady Marmalade" (Thunderpuss radio mix) (bonus track) Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa and Pink 4:09
17 "Come What May" (Josh G. Abrahams remix) (bonus track) Ewan McGregor and Nicole Kidman

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Títol en català a El doblatge
  2. Títol en català a Ésadir
  3. «Festival de Cannes: Moulin Rouge!». Arxivat de l'original el 2014-10-19. [Consulta: 17 octubre 2009].
  4. 4,0 4,1 Staff, Variety; Staff, Variety. «‘Moulin Rouge’s’ campaign trail» (en anglès americà), 16-12-2002. [Consulta: 20 juliol 2021].
  5. «Moulin Rouge (2001)» (en anglès). [Consulta: 20 juliol 2021].
  6. «Moulin Rouge!». [Consulta: 20 juliol 2021].
  7. TV3. «"Moulin Rouge", amb Nicole Kidman i Ewan McGregor, el dia de Sant Esteve», 21-12-2016. [Consulta: 20 juliol 2021].
  8. «2001» (en anglès australià). [Consulta: 20 juliol 2021].
  9. «The 74th Academy Awards | 2002» (en anglès). [Consulta: 20 juliol 2021].
  10. «Film in 2002 | BAFTA Awards». [Consulta: 20 juliol 2021].
  11. «Baz Luhrmann» (en anglès), 23-11-2020. [Consulta: 20 juliol 2021].
  12. «2001 Archives» (en anglès americà). [Consulta: 20 juliol 2021].
  13. Facebook; Twitter; options, Show more sharing. «Producers Honor 'Moulin Rouge'» (en anglès americà), 04-03-2002. [Consulta: 20 juliol 2021].
  14. Berkshire, Geoff; Berkshire, Geoff. «‘Moulin Rouge’ in orbit, topping Satellite noms» (en anglès americà), 18-12-2001. [Consulta: 20 juliol 2021].
  15. Staff, Variety; Staff, Variety. «‘Rouge’ rocks kudos» (en anglès americà), 22-01-2002. [Consulta: 20 juliol 2021].
  16. Lopez, L. Moulin Rouge. Nuevos códigos para nuevos tiempos. 
  17. Detalls de l'àlbum, a Amazon (anglès)