Moviment per la Llibertat i els Drets del Poble

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMoviment per la Llibertat i els Drets del Poble
Dades
Tipusmoviment polític Modifica el valor a Wikidata

El Moviment per la llibertat i els drets del poble (自由民 権运动 , Jiyu Minken Undo?) va ser un moviment polític i social japonès a favor de la democràcia durant la dècada del 1880.

Perseguia la formació d'un poder legislatiu electe, la revisió dels Tractats desiguals amb els Estats Units i els països europeus, la institució dels drets civils i la reducció dels impostos centralitzats.[1] Aquest moviment va induir el Govern Meiji a establir una constitució en 1889 i una dieta el 1890, d'altra banda, va fracassar en el seu intent de reduir el control per part del govern central. Les seves demandes a favor d'una democràcia real no van ser escoltades, i el poder va romandre en mans de l'Oligarquia Meiji. Això es va produir perquè, entre altres limitacions, la Constitució Meiji només permetia el dret a vot a aquells que paguessin una quantiosa suma en impostos sobre la propietat, com a resultat de la Reforma de l'Impost de Terres de 1873.

Persones relacionades[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Sims, Richard. Japanese Political History Since the Meiji Renovation 1868-2000. (en anglès). Palgrave Macmillan, 2001. ISBN 0-312-23915-7. 

Notes[modifica]