Mubarak Khoja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMubarak Khoja
Biografia
Mort1344 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Kan Horda Blanca
1320 – 1344
← Ibisan KhanTjimtai → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócap militar Modifica el valor a Wikidata
Família
PareSasibugha Modifica el valor a Wikidata
GermansMahmud Khizr i Ibisan Khan Modifica el valor a Wikidata

Mubarak Khoja fou kan de l'Horda Oriental (Horda Blava a les fonts turcomongoles i russes i Horda Blanca a les fonts perses) coneguda com a ulus d'Orda. Va succeir al seu germà Ibisan Khan el 1320 i tenia el suport del kan de l'Horda d'Or, Uzbeg Khan perquè era musulmà.

Se suposa que no va complir amb les expectatives d'Uzbeg, el qual va enviar el seu fill Tinibeg per enderrocar-lo vers el 1344. Tinibeg va posar al tron al nebot de Mubarak, de nom Chimtai (Tjimtai). No està clar si Mubarak Khoja va viure encara uns anys després del seu enderrocament o va morir el 1344 sent enterrat a Sighnak. Es va trobar una moneda seva a Ekaterinoslav, que fou la primera moneda de la seva Horda, en què es titula "El Just Sultà Mubarak Khoja el regant del que la vulgui Déu allargar"[Cal aclariment] i fou encunyada a Sighnak el 1329 o 1338/1339 (729 o 739 de l'hègira).

Mubarak Khoja
Precedit per:
Ilbasan Khan


Khan de l'Horda Blava
1320-1344


Succeït per:
Tjimtai

Referències[modifica]

Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.