Muhàmmad ibn Saüd

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Muhàmmad ibn Saüd (1710-1765) (en àrab محمد بن سعود) és considerat com el primer cap de la Casa dels Saüd o dinastia saudita, nom que tècnicament prové del del seu pare, Saüd ibn Muhàmmad ibn Muqrin. Pertanyia al clan Anaza.

El 1724 va succeir al seu pare com emir d'ad-Dariya, un irrellevant poder d'Aràbia central.[1] La base del seu poder rau en l'aliança que va fer amb el cap religiós Muhàmmad ibn Abd-al-Wahhab, quan aquest va venir per sol·licitar la seva protecció a la ciutat d'Ad-Dariya el 1745, a causa del fet que dos germans de Muhàmmad ibn Saüd ja eren adeptes a les doctrines del religiós. Ibn Abd-al-Wahhab era un reformador religiós que pretenia retornar a una forma més pura de l'islam, deslliurant-lo dels aspectes que considerava com a heretges. Ibn Saüd va decidir col·laborar amb ell per tal de propagar la nova doctrina, i llur aliança es va formalitzar amb el casament de la filla d'Ibn Abd-al-Wahhab amb Abd-al-Aziz ibn Muhàmmad, fill i hereu de l'emir

Amb la religió com a base per a legitimar el poder, com ho preconitzava Ibn Al-Wahhab, Muhàmmad ibn Saüd va instaurar de mica en mica el domini de la seva família sobre les altres tribus de la península aràbiga. Va lluitar entre altres contra els seus veïns Dahham ibn Dawwad d'ar-Riyad, i contra els Banu Khalid d'al-Ahsa dels que inicialment era vassall. Així, és considerat com el fundador del primer estat saudita, el qual va regir des del 1744 fins a la seva mort el 1765. La forma de govern que va instaurar, basada en l'aplicació dels principis islàmics i en el consell de la xura, ha servit de model per als governants de la dinastia saudita fins avui dia.

Cap al final del seu govern una coalició d'emirs d'Aràbia a la que es va afegir l'emirat de Najran, va estar a punt de posar punt final al seu poder. Però Muhàmmad va negociar hàbilment amb l'emir de Najran i va trencar l'aliança. El seu fill Abd-al-Aziz ibn Muhàmmad fou el que generalment va dirigir les operacions militars. Va morir el 1765 i aquest fill el va succeir.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. de fet algunes fons assenyale que la successsió no fou fins al 1727 i que entre 1724 i 1727 va ogovernar u cosí de nom Zayd ibn Markhan

Referències[modifica | modifica el codi]

J. Philby, Saudi Arabia