Muhàfadha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Muhazafa)

La muhàfadha, a voltes també transcrita muhafaza (àrab: محافظة, muḥāfaẓa, en plural محافظات, muḥāfaẓāt), és una divisió administrativa de primer nivell en diversos països àrabs (Bahrein, Egipte, l'Iraq, Jordània, Kuwait, Líban, Líbia, Oman, Palestina, Síria i Iemen) i de segon nivell a l'Aràbia Saudita.

El terme es pot traduir com a ‘municipalitat’, ‘districte’, ‘departament’, ‘província’, ‘prefectura’ o ‘governació’ —o, erròniament, ‘governadorat’ per influència de l'anglès—, segons els països.[1]

A Algèria i el Marroc, una muhàfadha designa una subdivisió geogràfica d'un organisme administratiu o d'un partit polític.

Deriva del verb àrab حافظ (ḥāfaẓa) que significa ‘conservar’, ‘guardar’, ‘preservar’, ‘protegir’.[1] El cap d'una muhàfadha és un muhàfidh o una muhàfidha, un ‘alcalde’, ‘cap de districte’, ‘governador’ o ‘prefecte’, segons el cas.[1]

Governacions o muhafadhat als països àrabs[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Castells Criballés, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "حفظ". ISBN 978-84-412-1546-7.