Mul

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mules)
Per a altres significats, vegeu «Mul (desambiguació)».
Un mul

El mul o matxo[nb 1] (femení mula) és un animal híbrid, resultat de l'encreuament entre un exemplar de cavall (mascle o femella) i un exemplar d'ase (mascle o femella).[1][2] Els muls són gairebé sempre estèrils, però s'han donat casos de mules que han aconseguit donar a llum nous individus.

En funció dels possibles encreuaments, es parla de mul eguí (o mula eguina) si els progenitors són respectivament un ruc i una euga i de mul somerí (o mula somerina) si els progenitors són respectivament un cavall i una somera.[1]

Els muls/mules eguins/nes són més freqüents, donat que l'èxit en la fertilització és força més elevat en aquesta combinació. Els muls eguins i els somerins difereixen lleugerament en l'aspecte, donat que aquests últims acostumen a ser una mica més petits, amb una cara més semblant a la d'un cavall, orelles més curtes i la cua més llarga, així com el pelatge, car el color d'aquest s'hereta directament del pare en els èquids.

En qualsevol cas un mul és un animal molt fort i resistent,[2] que per aquest motiu ha estat utilitzat tradicionalment en tasques agrícoles i com a tir de carros.

Notes[modifica]

  1. Tant el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans [1] com el Diccionari Normatiu Valencià donen com a sinònims matxo i mul, però l'entrada matxo de l'Enciclopèdia Catalana el defineix només com a l'híbrid de cavall i somera, que en aquest article s'anomena mul somerí, seguint l'expressió recollida al DIEC.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mul