San Gabriel Mountains

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Muntanyes de San Gabriel)
Infotaula de geografia físicaSan Gabriel Mountains
Imatge
Cims en la part est de les San Gabriel Mountains, Angeles National Forest, San Bernardino County, California. Els pics principals són: Telegraph Peak, 8,985' (esquerra), Cucamonga Peak, 8,859' (centre), i Ontario Peak, 8693' (centredreta), vistos des de Baldy Bowl sobre Mount Baldy.
TipusSerralada Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativacomtat de Los Angeles (Califòrnia) i Comtat de San Bernardino (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 34° 17′ N, 117° 39′ O / 34.29°N,117.65°O / 34.29; -117.65
SerraladaTransverse Ranges Modifica el valor a Wikidata
Limita ambSanta Clarita
Rialto
Fontana
Claremont
Monrovia
Duarte
Bradbury (Califòrnia)
Glendora Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud306.750 cm Modifica el valor a Wikidata
Mida77 (amplada) × 117 (longitud) km
Punt més altMount San Antonio (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  (3.069 m Modifica el valor a Wikidata)
Superfície970 mi² Modifica el valor a Wikidata
Mapa

Les Muntanyes de Sant Gabriel, en anglès: San Gabriel Mountains, són una serralada que fa 68 milles de llargada i està situada a la part nord del Comtat de Los Angeles i oest de San Bernardino County, Califòrnia, Estats Units d'Amèrica.[1] La serralada es troba entre la Conca de Los Angeles (Los Angeles Basin) i el Desert de Mojave. Aquesta serralada està envoltada pel bosc Angeles National Forest, amb la falla de San Andrés a la vora nord de la serralada. El cim més alt és Mount San Antonio de 10.064 peus d'altitud, que en anglès es coneix també com Mt. Baldy. El Mount Wilson és un altre cim famós pel fet de tenir l'Observatori Mount Wilson i el grup d'antenes (antenna farm) que hostatja molts dels transmissors dels mitjans de comunicació locals.

Clima[modifica]

La serralada té un clima mediterrani de muntanya amb els estius gairabé secs, excepte per rares tempestes, i hiverns freds i ventosos. La neu pot caure per sobre dels 1200 m d'altitud entre novembre i abril. La precipitació anual és d'uns 625 litres en altituds per sobre dels 900 m i d'uns 1.000 litres en algunes zones per sobre dels 1.500 metres. El vessant sud de la serralada rep més pluja que el vessant nord el qual toca amb el desert. Durant els episodis d'"El Niño", la pluja pot ser molt més intensa. Els incendis forestals són un problema especialment quan bufa el vent Santa Ana. La serralada està exenta de boira a partir dels 1500 m d'altitud i per això s'hi va instal·lar el telescopi del Mount Wilson malgrat que en els recents anys la visibilitat està afectada per la contaminació de la zona de Los Angeles.

Ecologia[modifica]

Les coníferes (pins, avets, cedres) i els boscos de roures estan per sobre dels 1500 m d'altitud on la precipitació supera els 750 litres (el centre i est de la serralada), també hi ha vegetació de Chaparral, especialment en els punts de baixa altitud. Existeix una subespècie endèmica del roure Quercus durata[2] La Falla San Andrés dona lloc a moltes fonts, basses i zones humides que són crítiques per la vida silvestre.

Entre els grans animals hi ha el puma encara que hi és rar.

Cims principals[modifica]

Serralades properes[modifica]

Panorama des del cim Ontario Peak, Mount Baldy és la del centre

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: San Gabriel Mountains