Musca domestica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Musca».
Infotaula d'ésser viuMusca domestica Modifica el valor a Wikidata

Femella de mosca comuna  
Larva de Musca domestica
Dades
Estat de conservació
Segur
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
SubordreBrachycera
FamíliaMuscidae
TribuMuscini
GènereMusca
EspècieMusca domestica Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

La mosca (Musca domestica) és una espècie de dípter braquícer de la família dels múscids. Està estesa per tot el món, ja que acompanya l'home allí on va. Es considera un flagell per a la humanitat, ja que contamina els aliments propagant malalties infeccioses.

Morfologia[modifica]

Els adults fan de 5 a 8 mm de llarg, cap negrós, tòrax gris amb quatre bandes negres per sobre i groguenc per sota, tot el cos cobert de pèls. Ulls compostos i vermellosos. Amb un sol parell d'ales de tons grisos.

Cicle vital[modifica]

Cada femella pot pondre uns 500 ous que fan 1,2 mm de llarg cadascun. Les larves, que són àpodes, viuen i s'alimenten de matèria orgànica, com ara escombraries i femtes. Si en aquest estadi larval la seva alimentació resulta insuficient les mosques adultes seran més petites. Després d'algunes mudes es transformen en pupa.

Les femelles s'aparellen una sola vegada i conserva l'esperma del mascle per a fertilitzar els ous que va ponent. Els mascles són territorials i polígams. Els adults viuen de 15 a 30 dies i només es poden alimentar de líquids o sòlids prèviament ensalivats.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]