Museu del Bardo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
sala del Museu
Museu

El Museu del Bardo o Museu Nacional del Bardo, és el principal museu de Tunísia situat a la municipalitat del Bardo a la governació de Tunis. Té una gran varietat de peces arqueològiques, joies, i mosaics únics. El mateix edifici és digne d'observació. L'edifici principal fou construït a la segona meitat del segle XIX per ser destinat a palau, i fou convertit en museu el 1882 essent batejat llavors Museu Alaoui (de Alí el bei que va governar del 1882 al 1902); un espai adjacent, que era un antic palau del bei (relativament petit, construït el 1831-1832) s'hi va afegir el 1899 per albergar les col·leccions d'art islàmic.

Destaca la sala amb la cúpula, el gran pati cobert, la sala de música i els apartaments privats.

La peça més antiga és un objecte trobat al Guetar que té uns 40.000 anys; les peces modernes són recents, objectes de la vida quotidiana moderna. El nombre de sales és de 34 de les que les principals són:

La Sala V o dels mosaics cristians amb esteles i baixos relleus púnics i líbics i objectes funeraris d'època cristiana amb mosaics de tomba i sarcòfags

La Sala IX dedicada al món romà, és l'antic pati de palau; té nombroses estàtues de la Cartago romana i d'altres llocs com Útica, Oudna, Altuburos, Dougga i altres. També hi ha alguns paviments (mosaics) i estatuetes.

La sala X o sala de Sussa, antiga sala de festes del palau, conté diversos mosaics essent el més destacat un paviment mosaic procedent de Sussa (Hadrumetum) i altres mosaics famosos procedents de Cartago.

La sala de Dougga (XI) amb els millors mosaics trobats a Dougga

La sala de Virgili (XV) on hi ha el mosaic de Virgili considerat el millor del món

Les sales de Mahdia (XVI i XXII) on hi ha les troballes submarines a la costa de Mahdia, escultures de marbre i bronze de gran qualitat i alguns mosaics de Cartago, Útica i Thysdrus (El Djem)

El patit palau forma una sèrie de sales dedicades a la civilització àrab - musulmana, amb dos seccions: una de l'edat mitjana i un altre etnogràfica que mostra objectes de la vida dels darrers dos o tres segles a Tunísia. La primera té una sèrie d'objectes incloent sarcòfags, esteles i altres que es troben en el camí a la sala IV on hi ha nombroses vitrines on s'exposen alguns alcorà (dels segles IX, X i XI), manuscrits i altres rareses; també brodats egipcis, escultures de fusta, una cadira d'oració de la gran mesquita de Kairuan del segle IX, i algun relleu en marbre d'època fatimita. Igualment hi ha joies, monedes d'or, manuscrits de tractats de medicina, copes de coure, gots, i ceràmiques aglàbides i fatimites (entre elles el famós plat conegut com "el cavaller de Sabra".

Coord.: 36° 48′ 33.79″ N, 10° 08′ 04.23″ E / 36.8093861°N,10.1345083°E / 36.8093861; 10.1345083