Museu històric de Creta

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Museu històric de Creta
Imatge
Dades
TipusMuseu Modifica el valor a Wikidata
Construcció1953 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativamunicipi de Càndia (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCreta Modifica el valor a Wikidata
Map
 35° 20′ 31″ N, 25° 07′ 52″ E / 35.34181°N,25.13117°E / 35.34181; 25.13117
Lloc webhistorical-museum.gr Modifica el valor a Wikidata
Instagram: historical_museum_of_crete Modifica el valor a Wikidata

El Museu històric de Creta (acrònim IMK) és un museu dedicat a la història de Creta que es troba a la ciutat de Càndia

Edifici i història[modifica]

Té la seu en un edifici construït el 1903 segons projecte de K. Tsantirakis per a la familia Kalokerinos. L'edifici, notable a l'exterior, és decorat a l'interior amb frescs representant escenes de la Ilíada i l'Odissea obra del pintor Antonios Stefanopoulos. El Museu s'hi va instal·lar el 1953, any de la seva fundació. S'hi han fet obres de reforma i ampliació, successivament als anys 70 i 90 del segle xx. El 2004 es van inaugurar unes noves sales per a exposicions temporals.

El Museu històric de Creta es deu a una iniciativa de la Societat cretenca d'estudis històrics, que el gestiona. Els seus continguts abasten, principalment, des del primer període bizantí, a l'antigüitat tardana, fins al segle xx. Té també unes sales dedicades a l'etnografia de Creta. La presentació actual (2019) consta de 25 sales, distribuïdes entre planta baixa i dos pisos.

Col·leccions[modifica]

Les col·leccions principals són:

  • Una col·lecció d'objectes medievals, bizantins, venecians i otomans (escultures i pintures principalment però també vestits, monedes, joies, treballs en miniatura, i altres) del segle xiii al xvi, incloent-hi dues petites pintures de El Greco, nascut a Creta, (Domènikos Theotokópoulos) una titulada "Vista del mont Sinaí i el monestir de Santa Caterina" (1570) i l'altra representant el baptisme de Crist (1567)
  • Una col·lecció d'objectes de les revolucions cretenques del segle xix i de l'Estat de Creta (1898-1913) incloent banderes, escuts, retrats, joies, gravats, vestits, elements d'ús, mapes i altres, així com documents i fotografies.
  • Col·lecció etnogràfica d'objectes de la vida diària típica de Creta (objectes femenins, brodats, llaços, vestits, joies, miniatures, instruments musicals, etc.)
  • Sala de Nikos Kazantzakis, objectes del despatx, biblioteca, objectes personals, manuscrits i llibres de l'escriptor.
  • Sales dedicades a la Segona Guera Mundial, la Batalla de Creta i l'ocupació alemanya durant la Segona Guerra Mundial. Inclouen objectes del despatx, biblioteca i personals d'Emmanouil Tsouderos, primer ministre de Grècia durant la batalla de Creta

Peces destacades[modifica]

Entre els objectes més destacats, a part de les dues pintures de El Greco, un mural otomà del segle xviii titulada La flota turca al port d'Handax, una moneda d'or bizantina de començaments del segle vii; arracades romanes d'Orient del segle x; retrat de M. Melitakas, cap de Milopotamos a la revolució de 1821-1830; un bust de Crist d'estil gòtic del segle xiii; una icona del segle xv (Crist Pantocrator entronitzat); una icona de Crist feta per Emmanuel Tzanes el 1675; una icona de Crist i Sant Jordi del segle xvii; una col·lecció de monedes romanes d'Orient d'or i coure de diversos períodes; i una col·lecció de ceràmiques medievals.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu històric de Creta