Nàmaste

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nen demanant almoina a Agra (Índia) mentre realitza el gest nàmaste (2006)

Nàmaste (नमस्ते ‘m'inclino davant teu’) en idioma hindi i sànscrit és una expressió de salutació d'Àsia del sud originari de l'Índia. S'utilitza tant per a dir "hola" com "adéu" en català. Normalment s'acompanya d'una lleugera inclinació del cap, el nàmaste es fa amb les palmes de les mans obertes i unides entre si per sota de la barbeta.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

Prové del sànscrit nàmas: ‘reverència, adoració’, i te (datiu del pronom personal tuám: ‘tu, vostè’): ‘a tu, a vostè’.
Segons alguns autors, el terme namas es pot dividir alhora —seguint les regles del sandhi (divisió de les paraules)— en na: ‘no’, i ma: ‘meu’. Implicaria l'absència del concepte de propietat (això no és meu).

Namaskar[modifica | modifica el codi]

També existeix el terme namaskar, que significa ‘fer una salutació’ o ‘fer reverència’ (sent namas ‘reverència’ i krí ‘fer’).

Origen[modifica | modifica el codi]

Nàmaste s'utilitza sovint en el context de les pràctiques de ioga com a salutació de trobada i de comiat, generalment emprat com a expressió de bons desigs. Sovint es considera erròniament que és una salutació exclusiva entre els ioguis. S'utilitza a tot Àsia del sud, sobretot en el context de les cultures budistes, particularment per adreçar-se a un superior.

Nàmaste és una paraula de l'idioma hindi, i és d'ús generalitzat al nord de l'Índia on l'hindi i els seus dialectes són les llengües predominants.

El gest i el seu simbolisme[modifica | modifica el codi]

Un home demana almoina vestit amb un dhoti de color taronja sagrat en el complex del temple Sri Rangam (a Tiruchi, Índia)

Al pronunciar nàmaste s'acosten les palmes d'ambdues mans obertes fins a juntar-se, normalment sobre el pit, a sota de la barbeta, però també es pot fer sota el nas o sobre el cap. Aquest, com qualsevol altre gest, es considera un mudra (‘gest’ o posició simbòlica de les mans a les religions orientals).

Connotacions religioses de la postura[modifica | modifica el codi]

En l'hinduisme la palma dreta representa els peus de Déu i la palma esquerra representa el cap del devot.

En altres contextos la persona que fa el gest d'unir ambdues mans elimina les diferències amb la persona a la que fa la referència i es connecta amb ella. La mà dreta representa la naturalesa més alta, l'espiritual, mentre que l'esquerra representa l'ego humà. La inclinació del cap és un signe de respecte.

Al Japó[modifica | modifica el codi]

En la cultura japonesa el mateix gest amb les mans (amb una reverència més inclinada), s'anomena gassho.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nàmaste