Cranc vermell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nècores)
Infotaula d'ésser viuCranc vermell
Necora puber Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font decarn de cranc vermell Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
SubfílumCrustacea
ClasseMalacostraca
OrdreDecapoda
InfraordreBrachyura
FamíliaPortunidae
GènereNecora
EspècieNecora puber Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1767
Nomenclatura
Sinònims
  • Cancer puber
  • Liocarcinus puber
  • Macropipus puber
  • Polybius puber
  • Portunus puber

El cranc vermell (Necora puber), també conegut com a nècora, cranc roig o franquet,[1] és una espècie de crustaci decàpode de l'infraordre Brachyura.[2] És un cranc de mida mitjana, els individus adults tenen uns deu centímetres de diàmetre, i d'interès gastronòmic que es pesca activament.

Història natural[modifica]

La nècora o el cranc vermell viu en terrenys rocosos a prop de la costa, fins a profunditats d'uns 65 metres. Sol fer vida nocturna i alimentar-se d'algues, peixos morts o fins i tot, de vegades, d'altres nècores.

Distribució[modifica]

És un cranc de mida mitjana que viu a l'aigua salada i és molt apreciat a la gastronomia. Es troba sobretot al nord-est de l'oceà Atlàntic, entre Noruega i Mauritània (o el Sàhara), i més rarament a la mar Mediterrània i el mar Negre.[3] A la costa del mar Cantàbric, Portugal, l'oest de França i les illes Britàniques sovint es menja simplement cuita en aigua o al vapor.

Pesca[modifica]

La captura dels crancs vermells està regulada de manera diferent a cada regió. Així, per exemple, a Espanya en general, la veda dura els sis primers mesos de l'any, mentre que a Astúries només els tres primers.

Referències[modifica]

  1. Lloris, Domènec & Meseguer, Sergi: Recursos marins del Mediterrani. Fauna i flora del Mar Català. Generalitat de Catalunya, Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, 2002, 2a edició, p. 165
  2. «WoRMS - World Register of Marine Species - Necora puber (Linnaeus, 1767)» (en anglès). [Consulta: 16 octubre 2021].
  3. Crayfishes, lobsters, and crabs of Europe: an illustrated guide to common and traded species, pàgs. 146-147. R.W. Ingle. Editorial Springer, 1997. ISBN 0412710609 (anglès)