Número f

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En òptica, el número f (de vegades anomenat relació focal, f-ratio (focal ratio en anglès), o obertura relativa) d'un sistema òptic expressa el diàmetre de la pupil·la d'entrada en termes de distància focal efectiva de la lent. És la mesura quantitativa de la velocitat de la lent.

El número f, f/#, usualment anotat com N és donat per: f/\# = N = \frac fD \ on f és la longitud focal i D és el diàmetre de la pupil·la d'entrada.

Per convenció, "f/#" és tractat com un únic símbol, i els valors específics de f# són escrits reemplaçant el símbol numèric (#) per un valor. Per exemple, si la longitud focal és 16 cops el diàmetre de la pupil·la, el número f és f/16, o N=16. Com més gran és el número f, menys quantitat de llum per unitat d'àrea arriba al pla de la imatge del sistema. Com que el número f es refereix al denominador es diu, per exemple, que f/8 és més petit que f/16 tot i que és clar que matemàticament f/8 > f/16. La pupil·la d'entrada és proporcional al diàmetre d'obertura del sistema. En una càmera, és usualment l'obertura del diafragma. Aquesta obertura pot ser ajustada per a variar la mida de la pupil·la, i per tant, la quantitat de llum que arriba a la pel·lícula fotogràfica o al sensor.