Narcís Masferrer i Sala

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Narcís Masferrer i Sala (Madrid, 1867 - Barcelona, 1941) fou un pioner de l'esport català i del periodisme esportiu.

Trajectòria esportiva[modifica | modifica el codi]

Fou present a la majoria d'iniciatives de l'esport català de la segona meitat de segle XIX i primer terç de segle XX. A Madrid havia fundat la Real Sociedad Gimnástica Española (1887), i en establir-se a Barcelona va impulsar l'Associació Gimnàstica Catalana (1887) i refundà la Federació Gimnàstica Espanyola (1898), que en els seus inicis va actuar de facto com una federació espanyola de futbol. Va participar en la reunió fundacional del Barça el 29 de novembre del 1989. Va ser vicepresident del Futbol Club Barcelona des de 1909 a 1910 i president de la FCF.

En 1911 va presidir la Unión Velocipédica Espanyola, des d'on va impulsar la creació de la Volta a Catalunya, primera carrera ciclista per etapes d'Espanya i una de les més antigues del món.

Va intervenir en les creacions del Comitè Olímpic Català (1913) i en la reorganització de l'Espanyol, així com en la creació de la Confederació Esportiva de Catalunya (1922). Va ser promotor d'una candidatura de Barcelona pels Jocs Olímpics de 1924 i, a aquest efecte, impulsà la construcció de l'estadi de La Foixarda, inaugurat en 1921.

Trajectòria periodística[modifica | modifica el codi]

Desitjós de de divulgar l'esport, també va tenir una destacada activitat com a periodista, fundant alguns dels principals diaris barcelonins com «Los Deportes» (1897), «Vida Deportiva» (1902) i «El Mundo Deportivo» (1906). Posteriorment va dirigir la revista «Stadium», va escriure a «La Vanguardia» diari on va relatar la sessió fundacional del Barça en un article del 29 de novembre del 1924, 25 anys després de la reunió. També va ser corresponsal de la francesa «L'Auto».

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]