National Gallery of Art

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: National Gallery de Washington)
Infotaula d'organitzacióNational Gallery of Art

Edifici oest de la National Gallery of Art
Dades
Nom curtNGA Modifica el valor a Wikidata
Tipusmuseu d'art
editorial
museu nacional Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació 501(c)(3) Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1937
FundadorAndrew William Mellon i Congrés dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deIIIF Consortium
Association of American University Presses Modifica el valor a Wikidata
ÀmbitMuseu d'art
Visitants anuals4,6 milions (2009)
4,39 milions (2011)[1]
Governança corporativa
Seu 
DirectoraEarl A. Powell III
Propietari de
Format per
Indicador econòmic
Ingressos totals244 M$ (2017) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+1 (202) 737-4215 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwww.nga.gov
Facebook: nationalgalleryofart Twitter (X): ngadc Instagram: ngadc LinkedIn: national-gallery-of-art Youtube: UC416BswuE2ItX23GySxZcRQ Pinterest: ngadc Souncloud: nationalgalleryofart Goodreads author: 8336 GitHub: NationalGalleryOfArt Modifica el valor a Wikidata

La National Gallery of Art (NGA) és un museu d'art que es troba al National Mall de Washington DC, als Estats Units. El museu es va fundar el 1937 per una acta del Congrés dels Estats Units, amb fons per a la construcció i una substanciosa col·lecció d'art de Andrew W. Mellon. Samuel H. Kress va contribuir a la col·lecció original d'art italià.

Edificis[modifica]

El museu es compon de 2 edificis, l'edifici est i l'edifici oest. Estan units per un passatge subterrani. L'edifici original, que actualment es coneix com a edifici oest, es va obrir el 17 de març de 1941. És de disseny neoclàssic, amb un pòrtic amb grans columnes i una volta enorme que recorda al Panteó, encara que l'edifici oest té unes ales simètriques a banda i banda de la cúpula. El projecte és de John Rusell Pope, que la seva altra gran obra a Washington també inclou una cúpula, el Monument a Jefferson. El disseny de l'edifici est és de l'arquitecte Ieoh Ming Pei i també és geomètric, encara que fragmentat en comparació del classicisme fred de l'edifici oest. Des de l'aire sembla com si estigués fet de diamants entrellaçats. L'edifici est va obrir el 1978. La NGA va crear un jardí d'escultures el 1999.

Edifici est de la National Gallery of Art.

L'edifici oest té una extensa col·lecció de pintures i escultures de mestres europeus des de l'època medieval fins al segle xix, amb alguns treballs del segle xx per artistes nord-americans. Les obres més importants del museu inclouen artistes com Jan Vermeer, Rembrandt van Rijn, El Greco, Claude Monet, Vincent Van Gogh i l'única pintura de Leonardo da Vinci en el Nou Món: "Retrat de Ginevra Benci", procedent de la col·lecció dels prínceps de Liechtenstein. L'edifici est se centra en art modern i art contemporani, amb una col·lecció que inclou artistes com Pablo Picasso, Henri Matisse, Jackson Pollock, Andy Warhol, Alexander Calder i Andrew Wyeth.

Jardí d'escultures[modifica]

L'edifici est també alberga les oficines centrals de la NGA i un gran centre d'investigació. En la part occidental de l'edifici oest, a l'altre costat del carrer 7, es troba el Jardí d'Escultures de la Galeria Nacional d'Art. Els 25.000 m² de jardí estan al voltant d'una font circular, envoltada de seients de pedra. A l'hivern s'usa com pista de patinatge sobre gel. Les escultures exhibides en els paratges d'aquest jardí són peces de Joan Miró, Louise Bourgeois, Roy Lichtenstein i Hector Guimard.

Funcionament del museu[modifica]

La Galeria Nacional d'Art es finança amb diners públics i privats. El govern federal dels Estats Units aporta fons a través de donacions anuals, per donar suport a les operacions del museu i el seu manteniment. Totes les obres d'art, així com els programes especials, són realitat gràcies a les donacions privades i als fons del museu. El museu no forma part de la institució Smithsonian, però sí que forma part de les més de 90 institucions culturals amb les quals la Smithsonian té un conveni d'afiliació. Alguns dels directors del museu més importants han estat John Walter i J. Carter Brown. El director actualment és Earl A. Powell III. L'entrada als dos edificis de la Galeria Nacional és gratuïta.

Quadres representatius de la Galeria Nacional d'Art[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: National Gallery of Art

Referències[modifica]