Nautilus pompilius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNautilus pompilius Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseCephalopoda
OrdreNautilida
FamíliaNautilidae
GènereNautilus
EspècieNautilus pompilius Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Nomenclatura
Sinònims
Subespècies

Nautilus pompilius és una espècie de mol·lusc cefalòpode de la família Nautilidae;[1] és el nàutil més conegut. La conquilla, quan es talla per la meitat com a la fotografia de més avall, mostra un recobriment de nacre llustrós, i exhibeix una espiral equiangular quasi perfecta. Té uns ulls primitius comparant-los amb altres cefalòpodes, no té lents. Té uns 90 tentacles i no presenta ventoses, fet que també el fa diferent dels altres cefalòpodes. Aquest animal nocturn té un parell de rinòfors, amb els quals detecta substàncies químiques i utilitza l'olfacte i quimiotaxi per a trobar el seu menjar. L'esperança de vida d'aquesta espècie de nàutil se situa per sobre dels 11-12 anys.[2]

Subespècies[modifica]

S'han descrit dues subespècies de N. pompilius, per bé que no estan reconegudes per WoRMS:[1]

  • Nautilus pompilius pompilius. És, de lluny, el més comú i estès de tots els nàutils. A vegades se l'anomena nàutil emperador en referència a la seva gran mida. La distribució de N. p. pompilus cobreix el Mar d'Andaman fins a Fiji i del sud del Japó a la Gran barrera de corall. Excepcionalment, els espècimens més grossos amb una conquilla de més de 268 mm han estat recollits d'Indonèsia i el nord d'Austràlia. Aquesta forma gegant va ser descrita com a Nautilus repertus (Iredale, 1944); de tota manera, molts científics no els consideren espècies separades.
  • Nautilus pompilius suluensis. És molt més petit que la seva subespècie germana Nautilus pompilius pompilius. Es localitza al mar Sulu a l'àrea sud-oest de les Filipines. La conquilla de l'espècimen més gran mesurat feia 148 mm de diàmetre.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nautilus pompilius
  1. 1,0 1,1 «WoRMS - World Register of Marine Species - Nautilus pompilius Linnaeus, 1758» (en anglès). [Consulta: 26 març 2021].
  2. "Shell growth and chamber formation of aquarium-reared Nautilus pompilius (Mollusca, Cephalopoda) by X-ray analysis." Journal of experimental zoology. Part A, Comparative experimental biology 2004 Dec 1;301(12):930-7.