Navalla suïssa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Navalla oberta mostrant les eines del model "muntanyer"
Típica navalla suïssa fabricada per Victorinox.

Navalla suïssa (alemany: Schweizer Offiziersmesser,francès: couteau suisse,Italià: coltellino svizzero) o, per l'origen històric, navalla de l'exèrcit suís, és la marca comercial i, alhora, el nom col·looquial, de les navalles multiús (o navalles multifuncionals) fabricades per les empreses suïsses Victorinox i Wenger.

Eina multifuncional manual, generalment la navalla suïssa inclou un ganivet i diverses eines més, com tornavís i llevataps.

Aquests accessoris es guarden dins el mànec de la navalla mitjançant un mecanisme que gira al voltant d'un pivot. Existeixen diversos dissenys i tipus de navalla suïssa, amb diferents combinacions d'eines per a tasques específiques.

La navalla suïssa fou la creadora de la tipologia de la navalla multiús (tots els altres models en són derivacions), i encara avui és la més popular internacionalment i la de màxima qualitat. Per tot això, col·loquialment és habitual emprar navalla suïssa com a sinònim de navalla multiús.

De vegades, el terme navalla suïssa s'empra per a designar una eina, especialment una eina de programari, que és un recull de programes destacats.

Història[modifica | modifica el codi]

Orígens[modifica | modifica el codi]

El 1891, Karl Elsener, aleshores propietari d'una companyia que fabricava equipament quirúrgic, va descobrir (per a la seva consternació) que les navalles de l'exèrcit suís estaven fabricades a Alemanya. Vexat, va fundar l'Associació Suïssa de Fabricants de Ganivets. El seu propòsit era simple: fabricar navalles suïsses per a l'exèrcit suís.

Elsener va començar a treballar en el que era l'antecessor de la navalla suïssa moderna, anomenat "ganivet del soldat". L'original tenia un mànec de fusta (en comparació amb el plàstic i el metall que podem veure avui dia) que incorporava una fulla, un tornavís per al fusell (l'arma no disposava d'un tornavís per muntar-la i desmuntar-la, una tasca bàsica que tenen de fer tots els soldats), un obrellaunes per als queviures i un traucador; per les cadires i arnesos de cuir. Aquest ganivet, ja impressionant, va ser venut a l'Exèrcit suís, però Elsener no estava satisfet amb la seva creació. el 1896, després de cinc anys de dur treball, va decidir posar les fulles en ambdós costats del mànec usant un ressort especial que permetia usar el mateix ressort per a totes les eines, una innovació increïble per aquell temps. Això va possibilitar que Elsener posés dues característiques més a la navalla; va agregar una segona fulla i un llevataps.

Victorinox i Wenger[modifica | modifica el codi]

Elsener, a través de la seva companyia Victorinox, va acaparar tot el mercat fins a 1893, quan la segona indústria ganivetera de Suïssa, Paul Boechat i Cia establir la seva seu a Delémont, al cantó suís de Jura, i va començar a vendre un producte similar. Aquesta companyia va ser adquirida posteriorment pel seu llavors director general, Theodore Wenger, i va canviar el nom de la companyia a Wenger. el 1908 el govern suís, amb el desig de prevenir un favoritisme regional de l'excedent de fabricació i crear una mica de competència amb la finalitat de baixar els preus, va dividir el contracte amb Victorinox i Wenger perquè cada empresa li subministrés la meitat dels productes. Per mutu acord, Wenger s'anuncia com la navalla genuïna de l'Exèrcit suís , i Victorinox utilitza el terme la navalla original de l'Exèrcit suís .

No obstant això, el 26 d'abril de 2005, Victorinox adquirir Wenger, donant així un tomb al mercat de la navalla suïssa per monopolitzar, de nou, el subministrament de navalles suïsses. Tanmateix, Victorinox ha indicat que, de cara a les vendes, es mantindran ambdues marques de fàbrica intactes.

Fabricants[modifica | modifica el codi]

Els dos fabricants de navalles suïsses, Victorinox i Wenger, cada any venen conjuntament unes 50.000 navalles a l'Exèrcit suís. La resta de la producció es dedica a les exportacions, sobretot als Estats Units. Les navalles de Victorinox i Wenger es poden distingir immediatament pels seus logotips: la creu de Victorinox està envoltada per un escut amb simetria bilateral, mentre que la creu de Wenger està envoltada per un quadrat lleument arrodonit amb simetria cuadrilateral.

Hi ha també altres fabricants de navalles suïsses, que proporcionen una gran diversitat pel que fa a qualitat i preu.

Fama[modifica | modifica el codi]

Com vèiem més amunt, la navalla suïssa és cèlebre i prestigiosa arreu del món. La seva internacionalització s'inicià durant la Segona Guerra Mundial, en ésser descoberta pels soldats estatounidencs desplegats a Europa.

La navalla suïssa és característica de la sèrie de TV americana MacGyver , on el protagonista improvisa sovint amb les eines necessàries per solucionar diferents tipus de problemes. Ell utilitza freqüentment el seu Sak (abreviatura per les seves sigles en anglès, Swiss Army Knife ) per construir mecanismes fora del comú.

La navalla suïssa també ha estat parodiada en programes de TV, com ara Els Simpson , i la versió animada de The Tick , en què una tropa fictícia de l'exèrcit suís porta petate classificador per cada tipus de navalla.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Navalla suïssa