Nemti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nemty)
Infotaula personatgeNemti

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat aquàtica Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia egípcia Modifica el valor a Wikidata

Nemti, Nemty o Anty, ‘el Caminant’ o ‘l'Errant’, fou un deu de l'antic Egipte, adorat als nomós XII i XVIII de l'Alt Egipte, especialment a Antaeòpolis i Deir al-Gabrawi. El nomós XVIII va portar el seu nom; vegeu Nemti.

Iconografia[modifica]

Va ser representat en el nomós XII com una au blanca, encara que també apareix com una pell de toro negre o vaca, en un suport sobre una espècie de morter. Aquesta pell serà de lleopard en l'època ramèsida. En el nomo XVIII el trobem com un déu amb cap de falcó i ales desplegades, que es transformarà en dos falcons denominats Dunanuy.[1]

Mitologia[modifica]

Se li cita en els Textos de les Piràmides, com a encarregat de vigilar la navegació de la barca solar en companyia de Sokar; també era el barquer que conduïa la deessa Isis cap a l'anomenada «Illa d'enmig». Habita en un estrany atuell replet de fletxes.[2]

Una antiga llegenda, similar a la de Isis, narra un crim comès per Nemti, fent-lo responsable de la decapitació de la seva mare Hathor-Hesat, per la que fou condemnat per Ra a ser escorxat viu i embenat. Hathor va haver de substituir el seu cap pel d'una vaca, però Anubis va sentir pietat i va lliurar la pell de Nemti a la seva mare que, mitjançant màgia, regant-la amb llet va reviure el seu cos (papir ramèsida Chester Beatty I).

En una altra llegenda, semblant a la d'Isis, Nemti intenta robar el nom sagrat i «ocult» de Ra. Horus vol obtenir el nom secret de Nemty i li envia un animal verinós, perquè el fereixi.

Epítets[modifica]

A més del seu nom, «el Caminant» o «l'Errant», va rebre l'epítet d'«el curt de cames» en la llegenda d'Horus i Seth.

Sincretisme[modifica]

Se l'equipara i fusiona amb Dunanuy i més tard apareix al costat de la figura del faraó i a la d'Osiris, a manera de protecció; posteriorment és substituït per Horus i per Seth en diversos aspectes.[3] En el nomo XII de l'Alt Egipte va ser assimilat a Seth, on li acompanyava la deessa lleona Matyt. Estava també relacionat amb Anubis.

Culte[modifica]

El seu culte es remunta a la dinastia I. Va ser adorat en els nomós XII i XVIII de l'Alt Egipte, i venerat a Antaeòpolis, Qau el-Kebir, al costat de la deessa Matit, Per Nemty i a Deir el-Gebrawi.

Noms teòfors[modifica]

El seu nom el van portar els faraons de la dinastia VI d'Egipte Merenre I i Merenre II, com Merenra Nemtyemsaf.

Nemty
en jeroglífic
G7A
 
G7AA

Referències[modifica]

  1. Rosa Thode, El panteón egipcio, Nemty en egiptologia.org
  2. "The Contendings of Horus and Seth" in William Kelly Simpson (ed.), The Literature of Ancient Egypt, 1972
  3. Toby A. H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge 1999, ISBN 0-415-26011-6, p.315

Bibliografia[modifica]

  • Hans Bonnet: Anti. In: Hans Bonnet: Lexikon der ägyptischen Religionsgeschichte. 3., unveränderte Auflage. Nikol, Hamburg 2000, ISBN 3-937872-08-6, S. 39 f.
  • Erik Hornung: Der Eine und die Vielen. Ägyptische Gottesvorstellungen. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 1971, ISBN 3-534-05051-7, S. 34, 74, 271 f. (Anti).

Enllaços externs[modifica]