Neurociència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Neurociències)
Il·lustració feta per Santiago Ramón y Cajal (1899) de neurones al cerebel d'un colom

La neurociència (o neurobiologia) és l'estudi científic del sistema nerviós.[1] És una ciència multidisciplinària que combina fisiologia, anatomia, biologia molecular, biologia del desenvolupament, citologia, modelització matemàtica i psicologia per entendre les propietats fonamentals i emergents de les neurones i les xarxes neuronals.[2][3][4][5][6] El neurocientífic Eric Kandel ha descrit la comprensió de les bases biològiques de l'aprenentatge, la memòria, el comportament, la percepció i la consciència com l'"últim repte" de les ciències biològiques.[7]

L’abast de la neurociència s’ha ampliat amb el pas del temps per incloure diferents enfocaments utilitzats per estudiar el sistema nerviós a diferents escales i les tècniques utilitzades pels neurocientífics s’han expandit enormement, des d’estudis moleculars i cel·lulars de neurones individuals fins a la imatge de tasques sensorials, motores i cognitives al cervell.

L'estudi del cervell ha començat fa temps, i ha estat creixent recentment. Ara, com ha crescut a tenir neurocientífics dedicats a aquests estudis, s'ha convertit en una de les disciplines de la biologia. A més a més, el seu gran abast ha pogut interessar als psicòlegs, físics, filòsofs, i altres.

Branques i camps d'estudi[modifica]

Pel seu caràcter interdisciplinari, la neurociència es divideix en diverses branques o camps d'estudi. Alguns dels més destacats són:

  • Neurociència afectiva, anàlisi de les emocions tant en humans com en altres éssers vius
  • Neurociència de la conducta
  • Ciències cognitives, relacionades amb l'aprenentatge i el pensament racional
  • Neurociència cel·lular i molecular, on s'estudien les bases físiques de l'activitat del cervell des de la cèl·lula i nivells biològics més petits
  • Computació o relacions entre el cervell humà i els artificials (ordinadors, robots...)
  • Neurociència clínica, que tracta la malaltia mental i les afectacions del cervell per infeccions o accidents[8]
  • Neurociència del desenvolupament, estudi de la formació del cervell des de la seva formació fins a les diferents edats i la mort
  • Estudis culturals, com es relaciona la neurociència amb les aportacions de la cultura i com aquestes modifiquen el cervell
  • Lingüística cognitiva

Referències[modifica]

  1. «Neuroscience» (en anglès).
  2. Kandel, Eric R. Principles of neural science. 5th ed. ISBN 978-0-07-139011-8. 
  3. Ayd, Frank J.. Lexicon of psychiatry, neurology, and the neurosciences. 2a edició. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2000. ISBN 0-7817-2468-6. 
  4. Shulman, R. G. (Robert Gerson). Brain imaging : what it can (and cannot) tell us about consciousness. ISBN 978-0-19-983872-1. 
  5. Methods in neuroethological research. Tòquio: Springer, 2013. ISBN 978-4-431-54331-2. 
  6. Tanner, Kimberly D. «Issues in Neuroscience Education: Making Connections» (en anglès). CBE—Life Sciences Education, 5, 2, 2006-06, pàg. 85–85. DOI: 10.1187/cbe.06-04-0156. ISSN: 1931-7913. PMC: PMC1618510.
  7. Kandel, Eric R. Principles of neural science. 5th ed. Nova York: McGraw-Hill Education, 2012, p. 5. ISBN 978-0-07-139011-8. «The last frontier of the biological sciences – their ultimate challenge – is to understand the biological basis of consciousness and the mental processes by which we perceive, act, learn, and remember.» 
  8. «What is Neuroscience». About Neuroscience. Georgetown University. [Consulta: 21 octubre 2022].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Neurociència