Nevil Maskelyne

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Nevil Maskelyne (Londres, Anglaterra, 6 d'octubre 1732-Londres, 9 de febrer 1811) va ser un astrònom anglès, va ser el cinquèAstrònom Reiali director de l'Observatori Astronòmic de Greenwich. Era el tercer fill del matrimoni entre Edmund Maskelyne, oriünd de Purton (Wiltshire) i Elizabeth Booth.

Nevil Maskelyne.

Segons expliquen els seus biògrafs l'observació de l'eclipsi solar de l'any 1748 va impressionar tant que va decidir dedicar-se a l'astronomia i es va graduar en el setè lloc en elTrinity College, Cambridge, l'any 1754 dedicant-se des d'aquest moment a ampliar els seus coneixements astronòmics.

Va conèixer l'astrònom James Bradley el 1755, que el va iniciar en l'observació, a causa de les seves especials aptituds en l'any 1761 va ser comissionat per la Royal Society per a efectuar delicades observacions del trànsit del planeta Venus sobre el disc solar, per a això es va desplaçar fins a l'illa de Santa Helena; durant les setmanes del trajecte marítim va realitzar experiments per determinar la longitud per mitjà d'observacions lunars.

L'any 1772 va suggerir als membres de la Royal Societyla realització d'un experiment (conegut com a experiment Schehallion) per a la determinació de la densitat de la Terra de manera pràctica (Henry Cavendish l'havia determinat anys abans experimentalment, a casa), el experiment va ser portat a terme en 1774: per mitjà d'una plomada i una sèrie de teodolits especials va mesurar l'atracció gravitatòria d'una muntanya de granit (la muntanya Schiehallion, a Perthshire) entre juny i octubre d'aquest any. D'aquests resultats Charles Hutton va calcular la densitat mitjana terrestre en 4/5 vegades la de l'aigua. Posteriorment va planificar i desenvolupar delicats experiments de geodèsia, especialment la mesura de la longitud d'un grau a la latitud de Maryland, Pennsylvania, duta a terme amb èxit pels astrònoms Mason i Dixon entre els anys 1766 i 1768; posteriorment es va concentrar en la determinació de longitud existent entre les ciutats de Greenwich i París.

L'any 1765 va succeir a l'astrònom Nathaniel Bliss en el càrrec de Astrònom Reial.

Es va casar el 1785 amb Sophie Ross i va tenir dos fills: Margaret Maskelyne (1786-1858) i Nevil Story-Maskelyne (1823-1895), professor de mineralogia a Oxford.