Nicareta de Nicomèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Nicareta de Mègara».
Infotaula de personaNicareta de Nicomèdia

Gravat de la santa Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementΝικαρέτη (Nikaréte)
segle V Modifica el valor a Wikidata
Nicomèdia Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 440 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Nicomèdia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióherborista Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsJoan Crisòstom Modifica el valor a Wikidata
verge
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, anglicanisme
CanonitzacióAntiga
Festivitat27 de desembre
Patrona deMalaltia de l'estómac Modifica el valor a Wikidata

Nicareta de Nicomèdia (en grec antic Νικαρέτη, 'Nikaréte') (Nicomèdia de Bitínia, segle iv - Constantinoble, ca. 440) va ser una dona cristiana, eremita. És venerada com a santa per les esglésies catòlica i ortodoxa.

Biografia[modifica]

De noble família, es va consagrar a la vida cristiana; es va fer famosa per la seva pietat i benevolència i pels guariments que feia gratuïtament mercès als seus coneixements de medicina. Vivia molt austerament, retirada a la manera d'una eremita, a casa seva, a Constantinoble. Lloada per Joan Crisòstom, va refusar per humilitat l'intent d'aquest que fos diaconessa o dirigís una comunitat monàstica de dones. Quan Crisòstom va ser expulsat de Constantinoble l'any 404, ella també va patir persecució, i va ser difamada per altres joves retirades que havien seguit el seu exemple, segons explica Hèrmies Sozomen. A més, la van desposseir injustament dels seus béns. Empobrida, va saber gestionar els seus recursos per poder viure i repartir els beneficis entre els pobres, als que feia almoines freqüents.

Finalment, la van trobar innocent i les que l'havien difamat van ser exiliades. Podria ser la dona que va restaurar la salut de Joan Crisòstom, però l'evidencia és insuficient. L'Església romana la va canonitzar i la seva memòria es commemora el 27 de desembre.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Nicarete». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 7 octubre 2022].