Nicolas Catinat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNicolas Catinat

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Nicolas de Catinat Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r setembre 1637 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort22 febrer 1712 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Saint-Denis (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDomini militar Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióoficial, advocat, comandant militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militargeneral
mariscal de França Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra francoholandesa, Guerra de Devolució, Siege of Lille (en) Tradueix, Setge de Maastricht (1673), Batalha de Seneffe (oc) Tradueix, Battle of Staffarda (en) Tradueix, Batalla de Marsaglia, Siege of Ath (en) Tradueix, batalla de Carpi, batalla de Chiari i Siege of Philippsburg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsGeorges Catinat (en) Tradueix (oncle) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Nicolas Catinat.

Nicolas Catinat (París, 1 de setembre de 1637 - Saint-Gratien, Val-d'Oise, 22 de febrer de 1712) fou un militar francès al servei de Lluís XIV de França durant la Guerra de Successió Espanyola. Nomenat comandant en cap de l'exèrcit francès al front italià, fou destituït després de ser derrotat a la Batalla de Carpi i fou rellevat pel Duc de Villeroy.

Expedient militar[modifica]

De ben jove ingressà a les Gardes Françaises, distingint-se al Setge de Lilla de 1667. Ascendit a brigadier al cap de deu anys, fou nomenat mariscal de camp el 1680 i lloctinent general el 1688. El 1693 fou finalment nomenat Mariscal de França.

Guerra Francoholandesa[modifica]

Serví a Flandes durant la Guerra francoholandesa obtenint gran reputació en les campanyes de 1676-1678 i més tard participà en la persecució del Vaudois el 1686.

Guerra dels 9 Anys[modifica]

Durant la Guerra dels Nou Anys i després de participar en el Setge de Philippsburg, fou nomenat comandant en cap de les tropes franceses del sud-est. El 1691 travessà el Comtat de Niça i capturà les ciutats Niça i Villefranche.

Les seves victòries contra el Duc de Savoia a la Batalla de Staffarda el 1690 i la Batalla de Marsaglia el 1693 foren els seus majors triomfs militars (el Duc de Savoia acabà per abandonar la coalició aliada i firmà la pau amb el Rei Lluis XIV signant el Tractat de Torí el 29 d'agost de 1696).

Guerra de Successió Espanyola[modifica]

Al començament de la Guerra de Successió Espanyola, Catinat fou nomenat comandant en cap de l'exèrcit francès al front d'Itàlia, però la debilitat de les seves tropes i les intromissions dels polítics de la Cort de París el col·locaren en una delicada situació. Fou derrotat pel Príncep Eugeni de Savoia a la Batalla de Carpi i fou destituït.

Rellevat pel Duc de Villeroy es mantingué com a segon en comandament. A la Batalla de Chiari el Duc de Villeroy també fou derrotat i finalment a la Batalla de Cremona fou capturat pel Príncep Eugeni de Savoia.

Perfil biogràfic[modifica]

Catinat morí a Saint-Gratien el 1712. Les seves memòries es publicaren el 1819.

Un dels trets més destacables del mariscal Catinat és el seu origen humil, perquè era fill d'un magistrat, enmig d'un món militar caracteritzat per l'aristocràcia. L'historiador britànic Geoffrey Treasure el descriu de la següent manera:

« Catinat no era el soldat típic d'aquest període. Havia començat la vida com a advocat, sense avantatge de naixement, i havia fet el seu camí per enormes mèrits. Era un general prudent, minuciós i estalviava les vides dels seus homes, sense ambició i amb algun tret de filòsof. Després del seu fracàs en la campanya italiana de la Guerra de Successió Espanyola es retirà per conrear al seu jardí »
— Tresor, Geoffrey (1967). Dissetè Segle França
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nicolas Catinat