Nieuport 52

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nieuport 52
Vista del Nieuport 52 a la guerra civil
Tipus caça
Fabricant Hispano Suiza Guadalajara
Dissenyat per Gustave Delage
Primer vol 1927 Denominació Nieupor-Delage NiD-42
Introduït 1930
Retirat anys 1937
Estat Espanya
Usuaris Spain Espanya
the Second Spanish Republic Republicans
Producció França (prototip), Espanya
Construïts 126

El Nieuport 52 fou un avió de combat que nasqué com a variant del Nieuport-Delage NiD 42, que va combatre en el bàndols republicà i nacional a la Guerra Civil Espanyola. Va ser el primer avió metàl·lic construït a Espanya, tot i que estava fabricat sota llicència Nieuport.

Història[modifica | modifica el codi]

Era un biplà, amb l'ala inferior més curta que la superior (Sesquiplá), ideat per «Gustave Delage», i fabricat per l'empresa «Nieuport-Delage» construït com a variant del model «Nieuport-Delage NiD 42», i que va volar, amb aquesta última denominació, en l'any 1927 que va entrar en servei, en les Forces Aèries Franceses. En el mateix any, va guanyar el concurs per equipar les Forces Aèries de la Repùblica Espanyola, enfront d'altres avions com el «Dewoitine D-27» i el «Loring C-1», passant-se a fabricar, amb llicència Niueport a la fàbrica Hispano Suiza de Guadalajara.[1]

En si era un avió “metàl·lic”, ja que el fuselatge era de secció el·líptica de llarguers amb dues quadernes principals, i anells de reforç, tot plegat recobert de tires longitudinals de duralumini, l'ala inferior, també metàl·lica quasi no feia sustentació, si no que era un muntant de suport del tren d'aterratge i de l'ala superior. Aquesta si que era entelada, i duia els alerons. El tren d'aterratge tenia una via ( amplada ) de 2,10 metres, i estava unit al fuselatge amb dos muntants en forma de N i a l'ala superior amb dos en forma de Y, tenia el patí de cua de ballesta.

El motor era un Hispano Suiza 12Hb, 12 cilindres en V de 60º, de 500 CV a 2.000 RPM, de refrigeració liquida, amb un radiador Corominas.[1] El que representava un avançament, en substituir els motors més comuns en estrella, que representen molta secció frontal, per motors lineals, que estilitzen el fuselatge, i per tant representen un guany quant a la velocitat. Aquest motor actuava sobre una hèlix bipala de fusta, amb un diàmetre de 2,70 metres, el que millorava el rendiment del prototipus francès.

Tot i això representava un bon avió per la seva època, és a dir avió metàl·lic, motor potent, i maniobrer.

Dades tècniques[modifica | modifica el codi]

 • Llargada  : 7,50 metres.
 • Amplada  : 12 metres.
 • Alçaria  : 3 metres.
 • Pes en vuit  : 1368 kilograms,
 • Pes a l'envol  : 1837 kilograms
 • Velocitat màxima : 255 Km/h.
 • Velocitat de creuer : 210 Km/h.
 • Sostre  : 8.200 metres,
 • Autonomia  : 400 kilòmetres
 • Armament : dues metralladores Vickers de 7,7 mm en el morro sincronitzades amb l'hèlix de 1.000 trets per minut[2]

Teatre d'operacions[modifica | modifica el codi]

El Nieuport 52, només va operar en Espanya, ja que les Forces Aéreas Franceses es van decidir per el prototip Nieuport-Delage NiD-62 igualment derivat del Nieuport-Delage NiD-42. El primer avió produït a Guadalajara, el va pilotar el comandant Gómez Spencer l'estiu del 1930.

En el juny del 1931 es va formar una esquadra a l'aeròdrom de Getafe, que posteriorment va ser dissolta en el desembre del 1931, quedant-se el grup 11, en Getafe, i la resta, va constituir a Barcelona, el Grup 13, derivant-se a Sevilla una esquadrilla i constituint el grup 12. a l'octubre de 1935, es van portar dues esquadrilles a Granada, i pocs dies abans de la guerra civil, es van dissoldre passant a formar part del grups de Getafe i Sevilla.

Al començament de la Guerra, no més quedaven operatius uns 35 aparells entre el dos bàndols, la majoria al bàndol republicà (28), als grups de Barcelona i Getafe, mentre que a Sevilla hi restaven uns quants,[3] que es van veure incrementats per 3 aparells que van ser enviats des de Getafe per ignorància i uns 10 més que van ser capturats.

La primera victòria del bàndol republicà la va obtenir el 20 de juny de 1936 el capita Cascón, cap del grup 11 de Getafe, en abatre un Breguet 19 del bàndol sublevat.[4] Mentre que en bàndol sublevat, el primer abatiment va anar a càrrec de l'”As” Garcia Morato abatent un Vickers Vildebeest.

Va ser en el agost de 1936 amb l'arribada dels Fiat C.R.32 i Heinkel He-51 per banda dels nacionals, i per banda dels republicans els Dewoitine D.371, Dewoitine D.510 i Loire 46, que aquest tipus d'avió va quedar obsolet, convertint-se en avió d'ensenyança en l'escola de caça, i regalant-se la resta l'any 1937. No sobrevisqué cap aparell a la guerra civil.[5]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 Hispano-Nieuport 52
 2. Nieuport-Delage NID-52
 3. Ejército del aire
 4. http://guerracivil.forumup.es/about1063-guerracivil.html
 5. [enllaç sense format] http://www.adar.es/hispano.htm

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nieuport 52