Nikolai Ivànovitx Kuznetsov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNikolai Ivànovitx Kuznetsov

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Николай Иванович Кузнецов Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementNikolai Ivànovitx Kuznetsov
Николай Иванович Кузнецов
27 juliol 1911 Modifica el valor a Wikidata
Zyranka (Rússia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort9 març 1944 Modifica el valor a Wikidata (32 anys)
Boratyn, Lviv Oblast (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaTuró de la Glòria Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatUnió Soviètica Unió Soviètica
Activitat
Camp de treballServei d'intel·ligència Modifica el valor a Wikidata
OcupacióGuerriller i agent d'intel·ligència soviètic
OcupadorNKVD (1932–) Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica (1942–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Branca militarMinisteri de Seguretat Estatal Modifica el valor a Wikidata
Rang militartinent primer Modifica el valor a Wikidata
ConflicteFront oriental de la Segona Guerra Mundial i Segona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Premis

Nikolai Ivànovitx Kuznetsov (en rus: Николай Иванович Кузнецов) (27 de juliol de 1911 - 9 de març de 1944), va ser un agent d'intel·ligència soviètic i guerriller que va operar en la Ucraïna ocupada durant la Segona Guerra Mundial, principalment sota el pseudònim Gratxev.

Biografia[modifica]

Va néixer en una família camperola a prop de Iekaterinburg. Tenia talent pels idiomes, i va aprendre l'alemany, l'esperanto, el polonès i l'ucraïnès. El 1938 Kuznetsov va anar a Moscou, on va ser reclutat per l'NKVD. En començar la Segona Guerra Mundial, Kuznetsov va demanar ser enviat les guerrilles que operaven a la Ucraïna ocupada. Va participar en diverses operacions incloent l'assassinat i segrest de diversos alts oficials alemanys a la zona de Rivne i Lviv. Kuznetsov va ser un dels primers oficials d'intel·ligència soviètics que va descobrir els plans alemanys d'ofensiva a Kursk i plans de Hitler d'assassinar als líders aliats en la conferència de Teheran el 1943.

El 8 de març de 1944 va morir a prop de Lviv en un combat amb membres de l'Exèrcit Insurgent Ucraïnès, que el van prendre per un oficial alemany, ja que en duia l'uniforme.[1] La versió de soviètica va ser que en ser capturat pels nacionalistes, i atesa la seva situació, se suïcidà amb una granada, matant també els seus captors.[2] Una altra versió és que va ser executat pels nacionalistes.[3]

Nikolai Ivànovitx Kuznetsov va ser condecorat pòstumament amb el títol d'Heroi de la Unió Soviètica. Les seves restes descansen avui al Turó de la Glòria a Lviv.[4]

Condecoracions[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nikolai Ivànovitx Kuznetsov

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ukrainian Insurgent Army[Enllaç no actiu] On 1944, famous Soviet intelligence agent Nikolai Kuznetsov was killed in a firefight with UPA members, which have taken Kuznetsov for a German, since he wore the Wehrmacht officer uniform.
  2. Kuznetsov, Nikolay Ivanovizh 9 марта 1944 года Н.И. Кузнецов погиб, когда его захватили украинские националисты-бандеровцы в селе Боратин Бродовского района Львовской области. Видя полную безвыходность положения, он взорвал себя и окруживших его врагов гранатой. "El 9 de març de 1944, NI Kuznetsov mor en el moment de ser capturat pels nacionalistes ucraïnesos de bandera, al raión de Brodovsk, a la província de Lviv. Veient-se en una situació sense esperança, es va volar a si mateix amb una granada, i a tots els enemics circumdants"
  3. http://www.day.kiev.ua/156087/ However, according to newly released documents, the Ukrainian insurgents executed him on March 9, 1944. "No obstant això, d'acord amb els recents documents lliurats, els insurgents ucraïnesos que van executar el 9 març 1944"
  4. Henry Sakaida Heroes of the Soviet Union 1941-45[Enllaç no actiu]; Ed Osprey Publishing, 2004. ISBN 1-84176-769-7, pàgina 41