Ilqa Sangun

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nilqa Sangun)
Infotaula de personaIlqa Sangun

Ilqa Sangun (Nilqa Sangun) fou fill del darrer kan dels kerait, Wang Khan. El seu nom sangun derivava de la transcripció mongola del títol xinès tsiang-kiun.

Va forçar al seu pare a enfrontar-se a Genguis Khan el 1202. Genguis Khan va demanar pel seu fill Jotxi la mà de la princesa Tcha'ur-baqi filla de Wang Khan però aquest li va refusar. Ilqa Sangun va aconsellar al seu pare de donar suport a la coalició formada per Djamuqa ara refugiat amb el kan dels kerait.

Al cap de poc es va produir la ruptura entre mongols propis i els kerait: Genguis fou convidat a una reunió de reconciliació on havia de ser capturat, però la trampa fou descoberta i Genguis Khan se'n va escapar. El kerait i els seus aliats va iniciar llavors un atac, Genguis Khan es va haver de retirar i es va poder refugiar en territori dels qongirat, la tribu de la seva dona. Però al cap de poc temps la coalició contra Gengis Khan es va dissoldre i alguns caps planejaven ja l'assassinat de Wang Khan. Aquest se'n va assabentar i va atacar als conspiradors (Daaritai, Qutchar, Altan i Djamuqa) i els va obligar a fugir; es van refugiar amb els naiman, excepte Daaritai que va anar a trobar a Genguis i es va posar al seu costat.

La tardor del 1203 Genguis va sortir del Baldjuna cap a l'Onon per iniciar l'ofensiva i va sorprendre els kerait a la muntanya Djedje'er-undur entre les fonts del riu Tula i del Kerulen. Destruïdes les forces kerait, Genguis Khan va sortir triomfant.

Ilqa Sangun i el seu pare Wang Khan van fugir cap a l'oest al país dels naiman on Wang Khan fou mort per un oficial, però Ilqa Sangun va poder fugir i creuar el Gobi, va portar una vida de bandit a la frontera del regne dels Si-Hia a la zona d'Etsin Gol i va acabar mort obscurament a Kutcha amb els uigurs. Els kerait es van sotmetre a Genguis Khan i foren repartits entre les diverses tribus mongoles.