Nimaviridae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nimavírid)
Infotaula d'ésser viuNimaviridae
White spot syndrome virus Modifica el valor a Wikidata
Dades
GenomaGrup I (dsDNA)
Taxonomia
FamíliaNimaviridae
GènereWhispovirus
EspècieWhite spot syndrome virus Modifica el valor a Wikidata

Nimaviridae (WSS) és una família de virus bicatenaris que infecten els crustacis de la família Penaeidae. Produeix una malaltia que mata aquests crustacis ràpidament i que s'encomana. En explotacions d'aqüicultura de tot el món pot matar tots els crustacis en pocs dies.


La primera epidèmia es va detectar a Taiwan el 1992,[1] però va ser a la Xina continental des de 1993,[2] on va portar a un col·lapse en la producció d'aquest tipus de crustacis. Després es va estendre al Japó i Corea, Tailàndia, Índia Malàisia i Amèrica i ara està estesa a totes les zones d'aqüicultura de crustacis del món excepte Austràlia..

També pot afectar en diversa intensitat a altres crustacis.

Els símptomes són una sobtada reducció de l'alimentació, letargia, pèrdua de cutícula, possible decoloració i taques blanques de 0,5 a 2 mil·límetres.

La malaltia es transmet principalment per via oral per l'aigua i d'altres animals infectats. El virus també està present en crustacis en llibertat però no s'han observat mortalitats massives en crustacis silvestres.

No es disposa encara de tractament.

Referències[modifica]

  1. Chen, S. N.. «Current status of shrimp aquaculture in Taiwan.». A: C. L. Browdy & J. S. Hopkins (Eds.). Swimming through troubled water. Proceedings of the special session on shrimp farming. Aquaculture ’95. World Aquaculture Society, Baton Rouge, Louisiana, USA, 1995, p. 29–34. 
  2. Huang, J., X. L. Song, J. Yu & C. H. Yang «Baculoviral hypodermal and hematopoietic necrosis: study on the pathogen and pathology of the explosive epidemic disease of shrimp». Marine Fisheries Research, vol. 16, 1995, pàg. 1–10.

Enllaços externs[modifica]