Nimfa (biologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 08:52, 26 abr 2016 amb l'última edició de Jpgine (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Nimfes d'Eurymela fenestrata), Austràlia
Cetonia aurata

Nimfa en biologia representa l'estadi de desenvolupament intermediari entre la larva i l'imago després de la metamorfosi dels insectes holometàbols (o de metamorfosi completa).[1][2] Tanmateix la definició de nimfa varia segons els idiomes. La nimfa pot, segons les espècies, estar protegida per un capoll de seda.

L'estadi nimfal comença per la muda d'una larva a nimfa (muda nimfal o nimfosi) i acaba amb la muda de la nimfa a imago (muda imaginal o muda adulta). Una de les característiques de la nimfa és que no s'alimenta pas per les seves peces bucals i que el seu tub digestiu experimenta també una metamorfosi important. La nimfa dels lepidòpters sovint s'anomena crisàlide.

En les mosques, l'equivalent de la nimfa és la pupa, amb la diferència important que resta a l'interior de la darrera cutícula larvària (sense exúvia nimfal).

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nimfa