Ninlil

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ninlil és una divinitat sumèria. El seu nom, nin-líl, «Senyora del Vent», és el femení d'Enlil, el seu espòs diví. Potser era a l'origen la deessa Sud, el nom de Ninlil li va ser donat quan va ser indissociable d'Enlil, però és igualment possible que Ninlil i Sud van ser assimilades l'una a l'altre sense ser a l'origen la mateixa divinitat.

És la filla de la deessa Ninshebargunu i del déu Haya. De la seva unió amb Enlil, nasqueren diverses divinitats, entre les més importants del panteó suméro-acadi : Sîn, Ninurta, Ningishzida, Ninazu, Urash i de vegades es fa d'ella la mare d'Ishkur.

Els seus atributs semblen ser els d'una divinitat de la fertilitat, ja que se l'assimila a Ashnan, deessa del gra, i Nintur, deessa que presideix els parts, o també amb Ninhursag, la principal deessa-mare dels Sumeris. Però s'evoca generalment Ninlil en tant que esposa d'Enlil, i per tant reina dels déus.

La seva unió amb Enlil és narrada en dos mites. El primer, Enlil i Ninlil, relata com Enlil la viola després d'haver-la vist banyant-se. Condemnat per aquest acte (que té com a conseqüència el naixement del déu-lluna Nanna), Enlil és exiliat als Inferns pels altres déus, però Ninlil, no li reprotxa i s'hi torna a unir per tres vegades. D'aquestes tres unions neixen tres criatures divines. Enlil acaba sent perdonat i pot pujar al Cel amb Ninlil al seu costat. L'altre mite, Matrimoni de Sud, tracta també de la unió de la deessa amb Enlil, que passa aquesta vegada de manera més convencional, Enlil fent la cort a Sud abans de casar-se amb ell i després d'aquesta unió rep el nom de Ninlil.

El nom acadi de Ninlil és Mullissu. En els textos en asiri, és l'esposa del déu nacional Asshur quan aquest pren els atributs d'Enlil. Pren llavors alguns trets d'Ishtar, ja que ella també és de vegades considerada l'esposa d'Assur.