Nirguna Brahman

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Nirguna Brahman, (Devanagari निर्गुण ब्रह्म, nirguṇa brahman, la suprema realitat sense forma, qualitat, atribut) significa en la filosofia hindú, el que impregna l'Univers, es considera sense atributs (guna)[1][2] (nirguṇa també pot significar "viciós pervers,[1] però només en sànscrit, i en aquest cas no vol dir que el nirguṇa brahman,[3] a l'Índia avui nirguna significa sempre en el sentit ordinari, brahman nirguna, és a dir, "Déu (sense forma)"), com a l'escola Advaita o en cas contrari, ja que sense material de forma, com al Advaita Vedanta,[4] el nirguna Brahman no és diferent de la personalitat suprema, Déu, qualsevol que siguen les qualitats que atribuïm al diví. Nirguna Brahman és el mateix que Para Brahman, és a dir, ni home ni dona.

Relació amb Brahman[modifica | modifica el codi]

Un Bhagavad Gita i avatar de Vixnu, l'encarnació és de Krixna. Para Brahman és Krixna, també conegut com el Senyor Shiva, que tots dos són la mateixa persona. El Totpoderós Déu i l'Ésser Suprem, tenen molts noms.

References[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 The Sanskrit Heritage Dictionary de Gérard Huet
  2. Hindi français, dictionnaire général, Nicole Balbir, Jagbans K. Balbir, avec la participation de Sarasvati Joshi, Niti Srivastava, Vraj Raj Joshi, éditions l'Asiathèque (1992).
  3. http://www.spokensanskrit.de/index.php?script=HK&beginning=0+&tinput=nirguna&trans=Translate&direction=SE
  4. Qu'est-ce que l'Advaita Vedanta ?. Eliot Deutsch, Sylvie Girard. Éd. Les Deux Océans, 1980, page 122