No Direction Home

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: No Direction Home: Bob Dylan)
Infotaula de pel·lículaNo Direction Home
Fitxa
DireccióMartin Scorsese
Protagonistes
Bob Dylan
ProduccióMargaret Bodde
Susan Lacy
Jeff Rosen
Martin Scorsese
Nigel Sinclair
Anthony Wall
MúsicaBob Dylan Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMustapha Barat
MuntatgeDavid Tedeschi
ProductoraBBC
Box TV
Cappa Production
Grey Water Park Productions
PBS
Spitfire Pictures
WNET Channel 13 New York
DistribuïdorParamount Pictures
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Regne Unit
Estrena2005
Durada208 minuts
Idioma originalanglès
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredocumental

IMDB: tt0367555 Filmaffinity: 623821 Allocine: 109132 Rottentomatoes: m/1148076-no_direction_home_bob_dylan Letterboxd: no-direction-home-bob-dylan Allmovie: v329857 TV.com: movies/no-direction-home-bob-dylan TMDB.org: 19082 TMDB.org: 155737 Modifica el valor a Wikidata


No Direction Home (o No Direction Home: Bob Dylan) és un documental britànico-estatunidenc-japonès de Martin Scorsese que descriu la vida de Bob Dylan, i el seu impacte sobre la música popular americana i la cultura del segle xx.

Història[modifica]

La pel·lícula no cobreix el conjunt de la carrera de Bob Dylan, sinó que es concentra en el període comprès entre l'arribada de Dylan a Nova York el gener de 1961 i el seu accident de moto el juliol de 1966. Aquest període descriu l'ascensió de Dylan fins al seu èxit com a cantant i compositor folk, i la polèmica que envoltava el seu pas al rock.

La pel·lícula ha estat difosa conjuntament a la televisió als Estats Units i al Regne Unit el 26 i 27 de setembre de 2005.

El projecte No Direction Home va començar el 1995 quan el director de Dylan, Jeff Rosen, va començar a realitzar entrevistes amb amics de Dylan com el poeta Allen Ginsberg i el músic Dave Van Ronk. Tots dos van morir abans de la sortida de la pel·lícula. La vella amiga de Dylan Suze Rotolo ha atorgat igualment una entrevista.

Dylan ha realitzat deu hores de conversa distesa i oberta amb Rosen el 2000.

El 2001, el director Martin Scorsese va acceptar realitzar la pel·lícula a partir del material cinematogràfic recollit per al projecte.

Centenars d'hores de gravacions cobrint el període de la pel·lícula van ser visionades. En particular una gravació del grup de Rock de Dylan a l'institut, la seva trobada el 1965 amb Andy Warhol en un càsting, o el celèbre concert al Manchester Free Trade Hall el 17 de maig de 1966.

El títol de la pel·lícula es va agafar del títol de la biografia de Dylan publicada el 1986 per Robert Shelton, tret d'un vers de la tornada d'una de les cançons més cèlebres de Dylan Like a Rolling Stone (

« With no direction home (Sense llar on tornar) »

.

La pel·lícula presenta els que han influenciat Bob Dylan: John Jacob Niles, Odetta, Woody Guthrie, The Clancy Brothers, Joan Baez, Allen Ginsberg, Pete Seeger, Dave Van Ronk, Webb Pierce, Hank Williams, Johnny Cash.

La banda original de la pel·lícula va sortir alguns mesos després, al marc dels «Bootleg Series» de Dylan. L'àlbum The Bootleg Series Vol. 7: No Direction Home: The Soundtrack, inclou igualment títols absents del documental.

Celebritats presents[modifica]