North Uist

Plantilla:Infotaula geografia políticaNorth Uist
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 57° 36′ 00″ N, 7° 20′ 00″ O / 57.6°N,7.3333333333333°O / 57.6; -7.3333333333333
EstatRegne Unit
PaísEscòcia
ArxipèlagHèbrides Exteriors Modifica el valor a Wikidata
CapitalLochmaddy Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població1.254 (2011) Modifica el valor a Wikidata (4,14 hab./km²)
Llengua utilitzadaGaèlic escocès
Geografia
Part de
Superfície30.305 ha Modifica el valor a Wikidata
Banyat perThe Minch i mar de les Hèbrides Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

North Uist (en gaèlic escocès: Uibhist a Tuath) és una illa de les Hèbrides Exteriors. Segons el cens del 2001 tenia una població de 1.657. Està unida a Benbecula via Grimsay, a Berneray, i a Baleshare. Amb excepció del sud-est, l'illa és força plana i la major part coberta d'aigua. Alguns dels petits llacs locals tenen barreja d'aigua salada. North Uist és la desena illa més gran d'Escòcia i la tretzena del Regne Unit (exclosa Irlanda). La seva àrea és de 117 milles quadrades, una mica més petita que South Uist. L'illa també és coneguda pel seu club atlètic (North Uist Amateur Athletics Club), que fomenta les competicions atlètiques a nivell local.

La població més gran és Lochmaddy, un port de pesca i on hi ha un museu, un centre artístic i una cambra fosca. Els ferris Caledonian MacBrayne surten cap a Uig a l'illa de Skye, així com a l'illa de Berneray (que està comunicada amb North Uist per carretera i ferrocarril fins Leverburgh a Harris. Lochmaddy també té Taigh Chearsabhagh, un museu I centre artístic amb un cafè, una petita tenda i servei de correus. Altres poblacions inclouen Carinish, Port nan Long i Scolpaig.

North Uist té moltes estructures prehistòriques, incloses les tombes de cambra Barpa Langass, el cercle de pedres Pobull Fhinn i els menhirs Fir Bhreige. L'illa és coneguda per la seva ornitologia, raó per la qual hi ha una reserva natural a Balranald.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: North Uist