Teatre Novedades (Barcelona)

(S'ha redirigit des de: Novedades)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Teatre Novedades
Imatge
Porta d'accés al Novedades el 2007
Altres nomsSalón de Novedades (1869)
Dades
TipusPati de butaques i amfiteatre
Cronologia
1884 inauguració
1938 destrucció
Causat per: incendi
1953 – 1959reconversió, → sala de cinema
1961, 1974 reconstrucció
1992 reconversió, → teatre
1r maig 2006 clausura Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaDreta de l'Eixample (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCasp, 1-13 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 23′ 20″ N, 2° 10′ 11″ E / 41.38883°N,2.16972°E / 41.38883; 2.16972
Activitat
ActivitatTancat
Propietat deGrup Balañà, S.A.
Capacitat màxima1.600

El Teatre Novedades va ser un teatre i cinema situat al carrer de Casp de Barcelona. La sala tenia una capacitat per a 1.600 espectadors, essent el teatre de major aforament de la ciutat, després del Liceu i el Tívoli (aquest amb un aforament de 1.643 persones).

Obert el 1869, va ser un dels teatres més actius de la ciutat fins a l'esclat de la Guerra del 36, i acollí estrenes d'autors i obres importants, així com les actuacions de grans actors i cantants. Dedicat durant anys al cinema, el 1992 va recuperar-se com a teatre, fins que va tancar l'1 de maig de 2006.

Situació i edifici[modifica]

El primitiu Novedades va estar situat fins al juliol de 1884 al xamfrà de la Ronda de Sant Pere amb el Passeig de Gràcia. Era un teatre de fusta, amb capacitat per a 1.200 persones, inaugurat el 1869 amb el nom de Salón de Novedades. S'hi feien obres de teatre, sarsuela i òpera. El local es va enderrocar el 1884 i el teatre es traslladà a l'emplaçament actual, a la cantonada del Passeig de Gràcia amb el carrer de Casp, amb entrada per aquest carrer a la banda de muntanya. El terreny, fins llavors, estava ocupat pels jardins de l'anomenat Prado Catalán, i l'havia adquirit Alexandre M. Pons.

L'edifici, projectat per Salvador Vinyals i Sabaté, tenia una sala rectangular, amb una platea en forma de semicercle, tallat per l'escenari. El perímetre de la sala estava limitat per tretze columnes, en les que s'hi recolzaven els pisos primer i segon. Vint-i-una fileres de butaques i vint-i-quatre llotges constituïen la platea. S'hi representaren obres de teatre de tota classe: de text, musicals (sarsueles i òperes), concerts simfònics i de cambra, recitals i varietats...

La Plaça de Catalunya cap al 1890; a la dreta, al fons, es veu el segon edifici del Novedades, ja al carrer Casp.
La Plaça Catalunya cap al 1915; a la dreta es pot veure l'edifici del Novedades, que en 1918 seria substituït per les Casa Rocamora.

El cinema va arribar-hi el 1910 amb un programa de Varietats o "varietés", com es deia a l'època. L'any 1938, en plena Guerra Civil, el Novedades va patir un incendi que va destruir el local. Les seves runes van estar a la vista dels barcelonins fins a 1953, data que l'empresa Teatro Novedades S. A. va alçar un nou local que es va inaugurar durant les festes de la Mercè de 1959. L'empresa Grup Balañà es va fer càrrec del teatre però el va dirigir cap a l'exhibició cinematogràfica. Balañà va utilitzar una local annex, el Palacio Novedades com a sala de festes en la que es van presentar molts espectacles d'èxit. Entre 1961 i 1974 s'alçà l'hotel Barcelona, projectat per Francesc Mitjans, en la planta baixa del qual està situat el teatre.

L'actual Novedades va ser projectat per l'arquitecte Miquel Ponseti Vives i sorprengué per la seva modernitat en aquell moment, ja que trencava els esquemes fins aleshores tradicionals en matèria de sales d'espectacles. L'estructura de formigó va fer possible que la platea i l'amfiteatre fossin més amplis del que era normal i, en conseqüència, permetia una visibilitat perfecta des de qualsevol butaca. Té una capacitat de 1.600 espectadors.

El 1992 tornà a fer-s'hi teatre, alternant-lo amb el cinema: llavors s'hi estrenà la versió catalana de Cabaret, dirigida per Jerôme Savary durant l'Olimpiada Cultural i, posteriorment, Full Monty, dirigida per Mario Gas. L'1 de maig de 2006 va tenir lloc l'última funció al teatre: Mamá, quiero ser famoso, espectacle de la companyia La Cubana; poc després, l'empresa va anunciar que el teatre tancava per manca de rendiment. No obstant això, el local continua buit i no se'n va arribar a efectuar la venda a un grup comercial per transformar-lo en una galeria.

Història[modifica]

Teatre Novedades de Ramon Casas, 1901-1902, pintura al Cercle del Liceu, Barcelona.

El teatre fou, des de la seva fundació i, especialment, entre 1880 i 1936, un dels més actius de la ciutat, i el lloc on s'estrenaren algunes de les obres teatrals i musicals més rellevants del seu moment: des d'obres de Frederic Soler i Àngel Guimerà a les de Jacinto Benavente i Josep Maria de Sagarra, a més d'introduir obres d'autors com Henrik Ibsen o Maurice Maeterlinck. Des del començament, oferí una programació variada amb abundància de representacions d'obres musicals: des d'òperes i sarsueles a concerts de música simfònica i de cambra. Així mateix, l'espai fou un recinte ocasionalment usat per a esdeveniments socials i polítics fruit de la seva gran capacitat d'espectadors.

El 1872 s'hi estrenà a Catalunya (i per primer cop a tot Espanya) l'òpera de Filippo Marchetti Ruy Blas i el 1875, I promessi spossi d'Amilcare Ponchielli. El 1894 s'hi donà L'arlesienne, d'Alphonse Daudet amb música incidental de Georges Bizet, en traducció catalana.[1] El 1898 s'hi estrenaren, també com a estrenes a tot l'estat, les òperes Mireille de Charles Gounod, Joseph d'Étienne Méhul (1807) i Lakmé de Léo Delibes. A més, s'oferiren representacions de: La Gioconda d'Amilcare Ponchielli, Amleto de Franco Faccio, Faust de Charles Gounod i Lohengrin de Richard Wagner, La juive de Fromental Halévy, Carmen de Georges Bizet i Mignon d'Ambroise Thomas.

El 25 de juliol de 1886, el Centre Català organitzà un acte polític de naturalesa sobiranista presidit per Rossend Arús i amb la participació com a ponents de Ricard Guasch, Josep Roca i Galès, Salvador Alsina, Ferran Alsina, Josep Fiter i Inglès i Josep Narcís Roca i Farreras, si bé aquests dos últims excusaren la seva absència. El públic, majoritàriament format per obrers, sobrepassà de llarg el límit de capacitat i es formaren grans cues a fora: algunes fonts assenyalaren 3000 assistents, d'altres més de 4000.[2]

El 1905 s'hi estrenaren a Espanya Zazà de Ruggero Leoncavallo i Demon d'Anton Rubinstein. Al febrer, hi actuà l'Orquestre Lamoureux de París. També s'hi va estrenar a la ciutat l'oratori Christus am Ölberge, de Beethoven.

El 29 i 30 d'abril i l'1 de maig de 1901, hi actuà l'Orquestra Filharmònica de Berlín, en la seva primera visita a Barcelona, dirigida per Arthur Nikisch. El mateix any, el 6 de febrer, hi va dirigir un concer Felix Weingartner; també va actuar-hi la ballarina Loïe Fuller. Eleonora Duse amb la seva companyia hi oferiren obres de Dumas, D'Annunzio i Ibsen. El 1904 hi actuaren Joaquim Malats l'octubre, i al novembre Pau Casals i Bauer (Casals ja hi havia actuat el 1891, en un concert benèfic). També hi actuà Camille Saint-Saëns, com a pianista.

El 1898 hi cantà Josefina Huguet, el 1907, Victor Maurel i Josep Palet (amb Rigoletto i Otello) i el 1910 Hipòlit Lázaro hi cantà la seva primera òpera (La favorita de Gaetano Donizetti).

Estrenes absolutes al Teatre Novedades[modifica]

En negreta es marquen les obres més significatives en el seu gènere.

Obres de teatre de text[modifica]

Obres musicals (òperes, sarsueles, música, etc.)[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Tasis, Rafael «Un procés literari a la barcelona vuitcentista». Serra d'Or, 1, octubre 1959, pp. 2 - 5. Arxivat de l'original el 2015-02-22 [Consulta: 11 maig 2014].
  2. Cucurull, Fèlix. «El míting del Novetats». A: Consciència nacional i alliberament. Barcelona: La Magrana, gener de 1978, p. 52-57 (col. Alliberament, 2). ISBN 84-7410-026-7. 

Bibliografia[modifica]

  • SUBIRÁ, José. La ópera en los teatros de Barcelona: estudio histórico cronológico desde el siglo XVIII al XX . Monografías históricas de Barcelona, 9. Millà. 1946.