Nunca más

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nunca Más)
Infotaula de llibreNunca más

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorCONADEP Modifica el valor a Wikidata
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Publicació1984 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gèneregènere didàctic Modifica el valor a Wikidata
Altres
OCLC12375582 Modifica el valor a Wikidata
Monumento a la memoria en memòria dels desapareguts durant la dictadura, (Junín, Argentina).

El llibre Nunca más[1] (Mai més en català) va ser l'informe lliurat al president de l'Argentina Raúl Alfonsín amb els testimoniatges i descripcions recollits per la CONADEP sobre la repressió política duta a terme durant la dictadura militar que va governar l'Argentina des del cop d'Estat del 24 de març de 1976 fins al 10 de desembre de 1983, l'autoanomenat Procés de Reorganització Nacional.

L'informe, publicat per EUDEBA el 1984, va ser fruit del treball d'una comissió de notables presidida per l'intel·lectual Ernesto Sábato i va ser clau a l'hora de desenvolupar l'anomenat Judici a les Juntes que va acabar amb l'empresonament dels màxims responsables de la dictadura.

El llibre Nunca más ha estat traduït a diverses llengües (alemany, anglès, italià, hebreu, portuguès, rus, finès i vietnamita) i se n'han venut més de 400 000 exemplars.[2]

L'expressió "Nunca más" va quedar a la memòria històrica de l'Argentina. Va ser, també, l'expressió amb la qual Julio Strassera, un dels dos fiscals del Judici a les Juntes va finalitzar el seu discurs d'acusació.[3]

Referències[modifica]

  1. Es va triar aquesta expressió, a suggeriment del rabí Marshall Meyer, integrant de la CONADEP, com homenatge als combatents de l'aixecament del Gueto de Varsòvia.
  2. De los dos demonios al terrorismo de Estado. Article al periòdic argentí Página/12 del 15 de maig de 2006 (castellà).
  3. Acusació del fiscal Julio Strassera (extracte)[Enllaç no actiu] a la pàgina del Museo de la Memoria de Rosario (castellà) (vegeu vídeo).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]