Nuncarga

Plantilla:Infotaula geografia políticaNuncarga
Imatge

Localització
Map
 42° 02′ 42″ N, 1° 17′ 15″ E / 42.0449°N,1.2874°E / 42.0449; 1.2874
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaAlt Urgell
MunicipiPeramola Modifica el valor a Wikidata
Població humana
GentiliciNuncarguès, nuncarguesa
MalnomLos del Tossal

Nuncarga és un petit llogaret del terme municipal de Peramola. Es troba al peu del Tossal de Nuncarga, a 500 m d'altitud. Està situat al sector meridional del terme, a la dreta del riu Segre i a l'esquerra del torrent Salat.

Nuncarga es caracteritza pel seu enclavament, enmig de la vall fèrtil del Segre i emmurallat per belles muntanyes, que el situen de manera privilegiada en el territori.

L'entorn i el paisatge[modifica]

L’entorn de Nuncarga, atenent al Catàleg de paisatge de l’Alt Pirineu i Aran,[1] destaca per trets distintius com:

  • Paisatge mediterrani continental solcat per la verda vall del Segre.
  • L’horta i els conreus a banda i banda del riu Segre,  combinats amb l’abundant vegetació de ribera i amb el retall en el cel dels cingles calcaris que determinen el final del congost del Segre. L’estructura d’aquest mosaic agroforestal de la plana agrícola confereix notables contrastos cromàtics estacionals.
  • Paisatge agrícola dinàmic i ben conservat.

L'església[modifica]

Santa Llúcia

L'església de Nuncarga té com a patrona Santa Llúcia. Aquesta apareix documentada per primera vegada l'any 1279. Ha estat sota diverses advocacions com Nostra Senyora del Roser, Santa Maria del Pla i finalment Santa Llúcia. És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de secció semicircular i reforçada per dos arcs torals, i amb la capçalera trevolada a llevant. El 1940 es va ensorrar el campanar de cadireta de dos ulls, juntament amb la rectoria; els dos edificis formaven un conjunt monumental. Més tard, es va construir un campanar d'espadanya d'un sol ull, situat a ponent. La porta s'obre a la façana sud, amb un arc adovellat.

Referències[modifica]

  1. Catalunya, Observatori del Paisatge de. «Observatori del Paisatge - Coedicions - Catàleg de paisatge. Alt Pirineu i Aran». [Consulta: 25 novembre 2022].