Nupedia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre una enciclopèdia. Vegeu-ne altres significats a «Pegoplata».
Infotaula de lloc webNupedia
URLhttp://nupedia.com Modifica el valor a Wikidata
Tipuslloc web i enciclopèdia en línia Modifica el valor a Wikidata
Eslòganthe open content encyclopedia i the free encyclopedia Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès, alemany, castellà, francès i italià Modifica el valor a Wikidata
PropietariBomis Modifica el valor a Wikidata
CreadorJimmy Wales Modifica el valor a Wikidata
Llançament9 març 2000 Modifica el valor a Wikidata
Retirada del servei26 setembre 2003 Modifica el valor a Wikidata

Nupedia va ser un projecte d'enciclopèdia en línia. Jimmy Wales la va començar a fundar durant l'octubre de 1999 i va ser llançada el 9 de març del 2000, Larry Sanger era el cap dels editors i estava subscrita per Bomis.[1]

Nupedia era una enciclopèdia on solament els editors amb permís podien escriure els articles; per això tenia un avanç molt lent. Volien que diferents acadèmics oferissin els continguts pel lloc web de manera voluntària i gratuïta. Finalment, Nupedia va ser tancada el 26 de setembre de 2003,[2] amb un total de 25 articles correctament revisats, els quals van ser introduïts a Wikipedia.[1]

Història[modifica]

Nupedia va ser sempre una enciclopèdia de contingut lliure. Inicialment el projecte usava la seva pròpia llicència, la Nupedia Open Content License. El gener de 2001, Nupedia va canviar la seva llicència a la Llicència de documentació lliure GNU, a petició de Richard Stallman i la Free Software Foundation. No obstant això, Stallman també va començar la GNUPedia al mateix temps, la qual cosa va conduir a preocupacions sobre possible competència entre els projectes. Un problema per als participants de GNUPedia era que, malgrat els usos de Nupedia d'un contingut lliure, el perllongat procés de revisió per parells anava en contra de la cultura i filosofia del moviment de programari lliure.

Durant aquest mateix període, va començar Wikipedia com un projecte paral·lel per permetre col·laboració en articles abans d'entrar en el procés de revisió per parells. Això va atreure interès per ambdós costats, atès que proveïa una estructura menys burocràtica, preferida pels simpatitzants de GNUPedia. Com a resultat, mai es va desenvolupar realment i l'amenaça de competència entre els projectes va quedar anul·lada. Com que Wikipedia va créixer i va atreure col·laboradors, va desenvolupar ràpidament una vida pròpia i va començar a funcionar majorment amb independència de Nupedia, encara que Sanger inicialment va dirigir l'activitat en Wikipedia per la seva posició com a editor en cap de Nupedia.

A part de conduir a la interrupció del projecte Nupedia, Wikipedia també va conduir al fracàs gradual de Nupedia. A causa del col·lapse de l'economia d'internet en aquests temps, Jimmy Wales va decidir interrompre el finançament per a un editor en cap pagat al desembre de 2000, i un temps després Sanger va renunciar al seu càrrec en els dos projectes. Mentre que Nupedia s'apropava a la inactivitat, la idea de convertir en una versió estable de Wikipedia ocasionalment va rebrotar, però mai va ser implementada. El lloc web de Nupedia, http://www.nupedia.com/ Arxivat 2001-01-18 a Wayback Machine., es va tancar el 26 de setembre del 2003, però algunes pàgines estaven encara disponibles a http://nupedia.8media.org/ Arxivat 2008-05-19 a Wayback Machine.. El contingut limitat de Nupedia ha estat integrat en Wikipedia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Shun-Ling, Chen. «Self-governing online communities in Web 2.0: privacy, anonymity and accountability in Wikipedia». Albany Law Journal, maig 2010. Arxivat de l'original el 2017-08-30. [Consulta: 1r gener 2014].
  2. «NuPedia.com WHOIS, DNS, & Domain Info - DomainTools». whois.domaintools.com. [Consulta: 5 octubre 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nupedia