Nus pla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nus pla

El nus pla és un nus d'enllaç antic i simple que es fa servir per a assegurar una corda al voltant d'un objecte. Encara que el nus pla es vegi sovint utilitzat per a lligar dues cordes juntes, no es recomana per a aquest fi a causa de la inestabilitat potencial del nus.

Un nus pla està format per un nus esquerrà i després un nus dretà, o viceversa. Una manera d'accés comú per a aquest procediment és "el dret sobre l'esquerre, l'esquerre per davant del dret", a què sovint se li afegeix perquè rimi: "... fa un nus tant ordenat com ajustat".

Nom[modifica]

El nom de nus pla data com a mínim de 1794[1] i s'origina en el seu ús comú en vela,[2] que és vincular part de la vela cap avall per disminuir la seva superfície efectiva en cas de vents forts. Per deixar anar el nus, un mariner podria fer-ho tirant amb una mà; el pes de la vela faria que el nus se'n separés. És específicament aquest comportament cosa que fa que el nus no sigui apte per a la unió de dues cordes.[3]

El nom de nus quadrat es troba en el compendi marítim de Dana de 1841 Amic d'un mariner, que també hi dona nus pla com a nom alternatiu.[4][5]

Usos[modifica]

El nus pla es fa servir per a lligar els dos extrems d'una sola línia conjuntament, de manera que asseguri alguna cosa, per exemple, un conjunt d'objectes, que és poc probable que es moguin massa. A més de ser utilitzat pels mariners per a enrotllar les veles, és també un dels nusos principals del macramé.[6]

El nus es torna pla quan es fa amb un drap, i s'ha utilitzat per a lligar embenats durant mil·lennis. Com a nus d'enllaç, era conegut pels antics grecs com el nus d'Hèrcules (Herakleotikon hamma) i encara es fa servir àmpliament en medicina.[7] En la Història natural, Plini relata la creença que les ferides es curaven més ràpidament quan s'unien amb un "nus d'Hèrcules".[8]

També s'ha utilitzat des de l'antiguitat per a lligar els cinturons i les faixes. Un ús modern d'aquesta manera inclou lligar l'obi (o cinturó) d'un keikogi d'arts marcials.

Amb tots dos extrems amagats, es converteix en una bona manera de lligar els cordons, mentre que la versió no lliscant és útil per als cordons de sabates que són massa curts. És convenient també per a tancar bosses de brossa de plàstic o bosses d'escombraries, ja que el nus forma un mànec quan és lligat a les dues vores de la bossa.

El nus pla figura en la preparació dels escoltes. S'inclou en la targeta d'identificació internacional dels seus membres i en molts premis d'exploració.[9] En els escoltes d'Amèrica és un requisit imprescindible per a tots els nens que s'uneixen al programa.[10]

Ús incorrecte com a cinturó[modifica]

El nus pla es pot desfer quan un dels extrems lliures es tira cap a fora

La familiaritat del nus pla, la seva facilitat de realització, i la seva simetria atractiva visualment oculten la seva debilitat. La International Guild of Knot Tyers adverteix que aquest nus no s'ha d'utilitzar mai per a unir dues cordes.[11] Cal utilitzar en el seu lloc un bon doble nus, per exemple un full doble o doble nus de pescador. Clifford Ashley va afirmar que els nusos de ris mal fets han causat més morts i lesions que tots els altres nusos combinats. A més, es confon fàcilment amb el nus de l'àvia, que és un nus molt pobre.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. David Steel. The Elements and Practice of Rigging and Seamanship. David Steel, 1794, p. 183. 
  2. Cyrus Lawrence Day. The Art of Knotting and Splicing. 4th. Annapolis: Naval Institute Press, 1986, p. 42. 
  3. Ashley, Clifford W. The Ashley Book of Knots. Nova York: Doubleday, 1944, p. 258. ISBN 978-0385040259. 
  4. Ashley, p. 220.
  5. Richard Henry Dana, Jr. # v = onepage & q = Square% 20knot The Seaman's Friend: A Treatise on Practical Seamanship. 14th revised and corrected. Dover, 1997, p. 49. ISBN 0-486 -29918-X. 
  6. Ashley, pàg. 399-400.
  7. Hage, J. Joris «Herakles on Knots: Sixteen Surgical Noose and Knots from the First Century AD». World Journal of Surgery, 32, 4, abril 2008, p. 648-655. DOI: 10.1007/s00268-007-9359-x.
  8. Pliny the Elder. «.edu/hopper/text? doc = Perseus% 3Atext% 3A1999.02.0137% 3Abook% 3D28% 3Achapter% 3D17 The Natural History» p. 28,17. [Consulta: 23 agost 2009].
  9. «Square Knots - Meaning and Placement». [Consulta: 17 agost 2009].
  10. Boy Scouts of America. «Boy Scout Joining Requirements». [Consulta: 2009-08 - 23].
  11. International Guild of Knot Tyers. «Sigui Cadet Knots». [Consulta: 23 agost 2009].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nus pla