Nûre Sûfî Bey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNûre Sûfî Bey
Biografia
Mort1257 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Bei de Karaman
1250 – 1256 – Kerîmeddin Karaman Bey → Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsKerîmeddin Karaman Bey Modifica el valor a Wikidata

Nûre Sûfi Bey (Nur al-Din Sufi o Nura Sufi) fou el fundador de la nissaga karamànida. Era fill d'Hodja Sad al-Din (Hoca Sadeddin) i dirigia una tribu de turcmans que havia emigrat des de l'Arran fins a Anatòlia vers el 1220/1230.

Segons l'historiador Shikari, Nura Sufi estava més interesssat en les qüestions religioses (era un deixeble de Baba Ilyas) que en les polítiques i militars, i va deixar el comandament al seu fill Karaman fent una vida de solitud. Va morir a la meitat del segle xiii en data desconeguda (vers 1256) i fou enterrat a Degirmenlik, a la regió d'Ermenek. El seu fill Kerîmeddin Karaman Bey va assolir plenament el poder a la seva mort. Va deixar almenys dos altres fills: Zayn al-Hadjdj (mort en una batalla el 1262 lluitant per Izz al-Din Kaykaus contra Rukn al-Din Kaykubad) i Bunsuz, i una filla que fou la mare d'Ewliya, mort el 1282.

Bibliografia[modifica]

  • Claude Cahen, Pre-Ottoman Turkey: a general survey of the material and spiritual culture and history c. 1071-1330, traducció de J. Jones-Williams (Nova York: Taplinger, 1968), 281-2.