Porta OR

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: OR)
ENTRADA SORTIDA
A B A OR B
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 1

Una porta OR, en anglès OR gate, és una porta lògica digital que implementa la disjunció lògica, és a dir, es comporta segons la taula de veritat de la dreta. Una entrada ALTA (1) és el resultat, si una o ambdues entrades també ho són. Si cap de les dues entrades és alta, el resultat és una sortida BAIXA (0).

Símbols[modifica]

Hi ha tres símbols per a les portes OR: el «militar» o «Americà» (ANSI), el «rectangular» o «Britànic» (IEC) i l'obsolet DIN. El primer té una forma punxeguda, el segon és totalment rectangular amb un ≥1 a l'interior i el tercer és arrodonit.

Símbol ANSI Símbol IEC Símbol DIN
Símbol MIL/ANSI Símbol IEC Símbol DIN

Implementació electrònica[modifica]

La implementació electrònica més simple d'una porta OR es realitza amb dos díodes. A una comporta OR de lògica positiva, a una entrada de voltatge (per exemple de 10 V) se li assigna el valor "1" de l'àlgebra booleana mentre que a una entrada de 0 V se li assigna el valor "0". Si el valor d'alguna de les entrades, o totes dues, (A, B) és de 10 V, el díode està polaritzat directament i permet el pas de corrent. Aleshores, a la sortida hi haurà tensió i el resultat serà una sortida amb valor "1".[1]

També es pot fer una porta OR usant transistors. En aquest cas, l'entrada A i B es correspon a la base del transistor. Quan hi ha tensió en aquestes entrades, passa un cert corrent per les resistències i aleshores les bases permeten el pas de corrent entre el col·lector, que està sempre en tensió de 6 V, i l'emissor. Igual que en la implementació amb díodes, només que una de les entrades A o B tingui tensió, la sortida serà "1".

Porta OR fent servir díodes.
Porta OR fent servir transistors.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Boylestad, Robert L.; Nashelsky, Louis. Electrónica: teoría de circuitos y dispositivos electrónicos. Pearson, 2003, p. 72-73. ISBN 9-7026-0436-2. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Porta OR