Objecte (programació)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Objecte, en l'enfocament de programació orientada a objectes, és una unitat que en un temps d'execució realitza alguna de les tasques en un programa informàtic. Cada un dels objectes és capaç de rebre, processar i reenviar missatges a altres objectes així el conjunt d'objectes interaccionen els uns amb els altres, enviant i reenviant missatges, realitzant la tasca del programa. Una classe és un avantprojecte amb una funció d'un objecte ja definida, però que només queda implementada en el programa en cas que es faci una instància. Així doncs també es pot definir objecte, en la programació orientada a objectes, com una "instanciació" d'una classe.[1]

Història[modifica | modifica el codi]

El concepte d'objecte es va introduir amb el llenguatge de programació Simula, creat a Oslo entre el 1962 i 1967 amb la finalitat de facilitar la programació de simuladors. En aquest llenguatge de programació les característiques i el comportament dels objectes a simular es descrivien en el codi font.
El següent pas va ser el llenguatge de programació orientat a objectes Smalltalk, que va ser creat pel centre de recerca de Xerox el 1972, i que influiria els més importants llenguatges de programació orientada a objectes (com per exemple el C++ o Java).
La programació orientada a objectes es va fer popular, fent extensiu el seu ús, el 1983 amb el llançament del llenguatge de programació C++, un llenguatge orientat a objectes, amb un ús similar al també popular llenguatge C.
Les primeres bases de dades orientades a objectes es van comercialitzar el 1993, i fins a finals del segle XX no va arribar a ser madura.
Un altre llenguatge que va col·laborar a l'ús dels objectes en la programació va ser el llenguatge Java, creat per Sun Microsystems el 1995 i destiant a la programació d'aplicacions web.
Avui en dia la programació orientada a objectes és ja coneguda i moltes aplicacions funcionen mitjançant objectes.[2]

Propietats dels objectes[modifica | modifica el codi]

Hi ha tres propietats que caracteritzen els objectes:

  1. Identitat: és la propietat que distingeix un objecte de qualsevol altre, és el seu identificador.
  2. Estat: descriu la informació que està emmagatzemada en un objecte.
  3. Comportament: descriu els mètodes mitjançant els quals els altres objectes s'hi poden comunicar, i aquest pot respondre realitzant les seves pròpies accions.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. [enllaç sense format] http://luis.izqui.org/resources/ProgOrientadaObjetos.pdf
  2. [enllaç sense format] http://www.itescam.edu.mx/principal/sylabus/fpdb/recursos/r51770.PDF