Objecte transneptunià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Objectes transneptunians)
Objectes transneptunians
i similars

Un objecte transneptunià és qualsevol objecte del sistema solar que orbita el Sol a una distància mitjana més gran que la del planeta Neptú (30 ua). Els objectes del cinturó de Kuiper, els del disc dispers i els del núvol d'Oort són els tres grans subgrups d'objectes transneptunians. El membre més gran d'aquest grup és el planeta menor Eris (abans anomenat com 2003 UB313), però els més coneguts probablement siguin, el planeta Plutó i el seu satèl·lit Caront. Sovint se'ls denomina amb l'abreviatura TNO (de l'anglès Trans-Neptunian object).

Mida i composició[modifica]

La majoria dels TNO són blocs de gel amb alguns compostos orgànics (que contenen carboni) com els tolins, detectats mitjançant espectroscòpia. Tenen una composició similar a la dels cometes.

És difícil estimar el diàmetre dels TNO. Per als objectes amb elements orbitals ben coneguts (bàsicament Plutó i Caront) és possible de mesurar el diàmetre de forma precisa mitjançant l'ocultació d'estrelles. Per als altres TNO amb una mida relativament gran, el diàmetre es pot estimar mitjançant mesures tèrmiques. El diàmetre dels més petits s'estima assumint un valor d'albedo, tècnica que dona només un valor aproximat.

Objectes transneptunians notables[modifica]

Els objectes transneptunians més grans coneguts, a escala.

Altres objectes transneptunians[modifica]

Els altres objectes transneptunians són objectes del cinturó de Kuiper que no tenen cap mena de ressonància amb Neptú, a diferència del que ocorre als plutins o a altres objectes, ni satisfan les característiques que permetria classificar-los com a cubewanos o objectes del disc dispers.

Fins al moment, existeixen al voltant de 115 objectes transneptunians en aquesta categoria, i els seus principals representants són el 2003 EL61 i el (55565) 2002 AW197.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Objecte transneptunià