Octàvia Menor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Octàvia (Octavia) fou la filla petita de Gai Octavi de la seva segona dona Àcia, i germana de l'emperador August.

Es va casar primer amb Gai Claudi Marcel Major, cònsol el 50 aC, abans de l'any 54 aC i després al triumvir Marc Antoni. Juli Cèsar, el seu oncle, la va fer divorciar de Marcel perquè la volia casar amb Gneu Pompeu que acabava d'enviudar de Júlia, la filla de Juli Cèsar, però Pompeu va declinar l'oferiment.

Després de la batalla de Farsàlia el 48 aC Octàvia va obtenir el perdó de Marcel amb el que va viure pacíficament fins a l'assassinat de Juli Cèsar el 44 aC. Marcel va morir el 41 aC quasi al mateix temps que Fúlvia, la dona de Marc Antoni i la reconciliació entre aquest i Octavi (August) es va cimentar en l'enllaç del triumvir amb Octàvia que estava prenyada del seu primer marit i es va poder casar en aquestes condicions per un decret del senat.

El seu germà Octavi (August) l'estimava molt i Octàvia tenia totes les virtuts de les grans dames romanes a més a més de bellesa. Durant uns anys el matrimoni amb Marc Antoni va funcionar força be però el triumvir se'n va cansar vers el 36 aC i quan va anar a l'Orient per la guerra contra els parts es va ajuntar altra vegada amb Cleòpatra de la que ja havia estat amant. El 35 aC Octàvia va enviar homes i diners al seu marit per la seva guerra contra el rei Artavasdes III d'Armènia. Octavi (August) com a germà, li va ordenar sortir de casa del seu marit i anar a viure a la seva casa, però ella s'hi va negar; va educar als fills de Marc Antoni i Fúlvia com als seus propis fills però ni això va convèncer al triumvir que va esdevenir esclau de l'amor de Cleòpatra. El 32 aC, a l'esclatar la guerra, va enviar els papers del divorci a la seva dona. Encara després de la mort del triumvir Octàvia va romandre lleial a la seva memòria i va educar als fills que havia tingut amb Cleòpatra.

Va morir l'11 aC. August va llegir l'oració fúnebre.

Va deixar tres fills i dues filles de Marcel, i dues filles de Marc Antoni. El seu fill Marc Marcel fou adoptat per August i es presumia el seu hereu quan va morir el 23 aC. De les dues filles d'Octàvia i Marcel, una es va casar amb Marc Vipsani Agripa i després amb Juli Antoni, i l'altre no se sap. De les dues filles de Marc Antoni, una es va casar amb Luci Domici Aenobarb i fou l'àvia de Neró, i l'altra es vas casar amb Drus Major (germà de Tiberi) i fou la mare de l'emperador Claudi i àvia de Calígula.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Octàvia Menor Modifica l'enllaç a Wikidata